Linkuri accesibilitate

„Azi în R. Moldova regimul a aruncat la gunoi toate măștile „pro-europene” (Oazu Nantoi/Cotidianul)


Acțiunile PDM îi „destabilizează propria stabilitate” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Într-un editorial pentru cotidianul.md, Oazu Nantoi scrie în tonalitate de pamflet că „azi în R. Moldova regimul a aruncat la gunoi toate măștile „pro-europene” și trece la faza nimicirii opoziției cu utilizarea mijloacelor pur banditești și la intimidarea întregii societăți – cu implicarea tuturor structurilor de stat uzurpat”. Potrivit lui Nantoi, în prim plan sunt împinși cei mai nenorociți, pentru care nada „magazinelor sociale” a devenit plafonul fericirii. Autorul mai susține că partenerii de dezvoltare, pe care el îi numește „partenerii de degradare”, „pot să-și permită să-i dea greș în continuare cu declarațiile lor birocrato-diplomatice, chiar dacă și lor le revine ceva responsabilitate – măcar pentru miliardele plătite de contribuabilii lor și îngropate în „Success story” de pe malurile Bîcului. Pe când noi, cetățenii R. Moldova, nu avem dreptul să nu conștientizăm realitatea tragică la care s-a ajuns,” mai scrie Oazu Nantoi.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Nicolae Negru enumeră în editorialul său pentru Ziarul Național (ziarulnational.md) acțiunile PDM care „destabilizează propria stabilitate” a acestei formațiuni și îi aduce prejudicii. Potrivit editorialistului, aceste acțiuni ar include: decizia de schimbare a sistemului electoral; arestarea și suspendarea primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă; „desantarea” la Primărie a Silviei Radu, operațiune care a culminat cu alegeri anticipate în municipiul Chișinău, victoria lui Andrei Năstase și invalidarea alegerilor; decizia Consiliului național al monumentelor istorice de a da undă verde construcției unei clădiri monstruoase cu 10 etaje în locul cafenelei „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”; manifestațiile de „protest” ale „tâlharului” Ilan Șor și „atacul dobitocesc” al acestuia la adresa liderilor PAS, PPDA și a jurnaliștilor; votarea legii amnistierii capitalurilor furate, care i-a lăsat „perplecși nu numai pe cetățeni, ci și toți „partenerii de dezvoltare””; organizarea contra-protestelor cu participarea unor „titușki”, după „strategia criminală a lui Ianukovici din Ucraina”.

În editorialul său pentru deschide.md, Petru Bogatu sugerează că manifestațiile „protestatarilor” organizați de Ilan Șor le-ar caricaturiza pe cele ale opoziției extraparlamentare. Autorul se întreabă: „Dar numai Șor este de vină oare că demonstrațiile de stradă se transformă în mahalagisme ordinare? Mi-e cam teamă că nu. Imitațiile manifestațiilor PAS și PDA sunt posibile pentru că acestea din urmă se pretează caricaturizării”. În opinia lui Bogatu, „mesajul rudimentar, simplist și rectiliniu al opoziției extraparlamentare, construit exclusiv pe ura față de Plahotniuc, fără un program rezonabil și temeinic fundamentat, fără soluții și alternative, este lesne de mimat și de sucit, obținând astfel efecte comice. Ca rezultat, Ilan Șor, jucând rolul escrocului carismatic Ostap Bender, fără mare efort, transformă într-un bâlci manifestațiile PAS și PDA”.

Evenimentul Zilei (evzmd.md) îl citează pe analistul politic Igor Munteanu care arată, într-un studiu analizat de Bogdan Necșuțu în Balkan Insight, că Moscova exploatează conflictul înghețat din regiunea transnistreană pentru a determina soarta Moldovei și a descuraja-o din calea sa europeană. „Experții politici propun adesea noțiuni noi pentru a descrie mai eficient realitățile vechi. În cazul analistului politic și fostului diplomat Igor Munteanu, el consideră că termenul „paradiplomație” explică cel mai bine modul în care Rusia încearcă să mențină conflictul înghețat în cazul Transnistriei pentru a permite Moscovei să-și promoveze mai larg influența și interesele în regiune, se arată în articol. Studiul recent publicat de Munteanu, „Paravanele externe ale secesionismului: paradiplomație și insurgență”, examinează legăturile dintre interesele politice ale Rusiei în Moldova și acel „modus operandi” prin intermediul „paradiplomației transnistrene”, se arată în articol.

Într-un articol semnat pentru Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md), Bogdan Duca, teolog și politolog din România, susține că „România nu se va uni cu R. Moldova, ea nu are temei să se unească cu R. Moldova, ideea uniunii cu R. Moldova nu merită cheltuieli”. Potrivit autorului, „interesați în ceea mai mare parte de o astfel de aventură politică și economică, ca unirea cu Moldova, sunt rușii. Deoarece uniunea cu Moldova va destabiliza România, va cauza ieșirea acesteia din UE și NATO, o prăbușire economică și o criză în Balcani”.

Newsmaker.md scrie că a solicitat Comisiei Europene să aprecieze ce riscuri presupune programul cetățeniei prin investiție, inclusiv pentru regimul liberalizat de vize și Acordul de asociere. Într-un răspuns al serviciului de presă al Comisiei se arată că „regimul fără vize cu UE nu poate fi folosit pentru atragerea investițiilor în schimbul cetățeniei”.

Într-un articol publicat de Timpul (timpul.md) este citat Vladimir Bolea, preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care afirmă că, deși numirea lui Dmitri Kozak nu este întâmplătoare, coaliția PSRM-PD nu va ratifica niciodată federalizarea R. Moldova, chiar dacă cele două partide vor forma majoritatea parlamentară. „Tovarășul Dodon, pe vremea când era vice-prim-ministru, s-a ocupat de negocierile Acordului de Liber Schimb cu UE, pentru că R. Moldova era într-un colaps economic. Datorită acestui acord, mai avem creștere economică în R. Moldova. Numai în 2017, valoarea exporturilor din R. Moldova a fost de peste două miliarde de euro, iar în toate țările CSI acesta a ajuns la numai 600 milioane de euro. Bunăoară, numai în România s-au exportat produse de peste 800 milioane de euro. Și ei nu vor opta pentru federalizare cu riscul de a pierde suportul european”, a declarat fruntașul PAS.

Ziarul de Gardă (zdg.md) scrie despre judecătorul Sergiu Arnăut, trimis în judecată de Procuratura Anticorupție pentru câteva cazuri de trafic de influență. Publicația citează acuzatorii de stat, potrivit cărora cauza penală a fost deschisă în baza autodenunțului unui avocat. În articol se mai menționează că judecătorul a devenit cunoscut opiniei publice după ce presa a scris despre luxul în care acesta trăiește.

Zdg.md mai relatează că șapte angajaţi din sistemul medical din ţară au fost reţinuţi de CNA şi procurori în urma perchezițiilor efectuate la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM). În birourile, la domiciliul și într-o casetă bancară de valori ale acestora au fost găsite sume impunătoare de bani proveniți din presupusă activitate infracțională. În relatare este citat un comunicat al CNA potrivit căruia un grup de medici, asistenți și reprezentanți ai unor clinici private ar fi instituit o schemă de estorcare a banilor de la pacienții asigurați pentru a-i supune investigațiilor imagistice și de tomografie computerizată.

XS
SM
MD
LG