Linkuri accesibilitate

Puterea de la București intenționează să atașeze România pozițiilor adoptate de țările din grupul Visegrad (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro)


„România se întoarce la vremurile în care presa era cumpărată, constrânsă, șantajată...” (România liberă).

«Deputaţii din Comisia pentru Industrii şi Servicii condusă de Iulian Iancu (PSD) au pecetluit, ieri, un monopol de tranzacţionare pe piaţa gazelor şi au împins România spre o procedură de infringement deoarece nu respectă legile europene în materie de concurenţă », scrie pe blogurile Adevarul, Vlad Epurescu. El crede ca este pusa în pericol finanţarea cu bani europeni a gazoductului BRUA, proiect care se poate conecta prin Coridorul Vertical Grecia – Bulgaria cu (gazoductul) TAP. Proiectul a primit déjà o finanţare nerambursabilă europeană de 180 de milioane de euro pentru construcţie şi un grant de 950.000 de dolari direcţionaţi de americani către Transgaz. Consecinta imediata a deciziilor de la Bucuresti poate fi retragerea americanilor de la Exxon din explorarile din de la Marea Neagra.

Pe site-ul Hotnews.ro, Dan Tapalaga face o lista a semnalelor ca puterea executiva de la Bucuresti intentioneaza sa ataseze România pozitiilor adoptate de țările din grupul Visegrad – Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria. S-a schimbat oare politica externa a tarii? Intrebarea nu este retorica ci adresata presedintelui Klaus Iohannis, care s-a exprimat «pentru nucleul dur (Franta - Germania), pentru mai multa integrare si impotriva unei UE cu doua viteze, pentru o aderare cat mai rapida la Schengen si la zona Euro». Tapalaga explica si ce interese îi mână pe politicienii de la PSD sa duca tara in «clubul ciumatilor din UE», adica spre grupul statelor percepute ca avand «pozitii anti-europene explicite». Premierul Ungariei a facut déjà o invitatie guvernului de la Bucuresti să se alăture acestui grup. In opinia jurnalistului de la Hotnews.ro, motivul ascuns este ca, odata intrata Romania in acest cerc, Ungariei ii va fi mult mai usor sa negocieze sprijinul electoral al maghiarilor din Transilvania, un bazin electoral deloc de neglijat in perspectiva alegerilor de anul viitor.

«România se întoarce la vremurile din perioada lui Adrian Năstase, în care presa era cumpărată, constrânsă, șantajată să nu mai facă anchete și să nu mai scrie împotriva liderului PSD. În care orice opozant era intimidat, orice magistrat cu ambiții de independență era eliminat sau pus cu botul pe labe, în care instituțiile lucrau aproape exclusiv în interesul unor grupuri de interese aflate în fruntea țării. Diferența e că Liviu Dragnea a preluat un sistem funcțional și concurențial cu oameni obișnuiți să nu li se sufle-n borș, pe care s-a străduit să-l aducă la un numitor comun» - citim toate acestea in editorialul României libere. Ar fi aparut déjà «liste negre cu jurnalisti, procurori și judecători care deranjează și care trebuie scoși din ecuație […] Ofițerii SRI nu mai sunt lăsați să lucreze la dosarele de corupție, ministra de Interne nu-și mai lasă polițiștii să participe la anchetele de corupție». «Liderul PSD nu mai vrea să păstreze niciun fel de aparențe, s-a săturat să joace rolul pro-occidentalului civilizat, s-a săturat să le răspundă frumos ambasadorilor occidentali, s-a săturat să nu mai fie el însuși baronul de Teleorman».

Ioana Ene Dogioiu (ziare.com) laudă însă reactia prompta si masiva a judecatorilor, care au semnat déjà în număr mare (peste 2600) un apel împotriva noilor legi ale justitiei.

XS
SM
MD
LG