Linkuri accesibilitate

PSRM a împărţit ajutoare de Paşti în numele fundaţiei de binefacere „Din suflet” condusă de Galina Dodon (Ziarul de Gardă)


„Bătălia pentru televiziunea din Găgăuzia și extinderea controlului mediatic al PD” (moldnova.eu).

Proiectul Prima Casă – mai mult electoral decât social”, titrează mold-street.com, care a analizat situația pe segmentul creditelor imobiliare și competitivitatea în termeni de costuri a Primei Case. „Comparat cu creditele imobiliare existente, acest proiect pare a fi elaborat mai mult pentru a atrage voturi decât să ofere o şansă reală la spaţiul locativ celor cu venituri modeste”, se constată în articol. Programul e accesibil tinerilor cu venituri lunare constistente, mai curând decât celor cu venitu modeste aşa cum s-a anunţat iniţial. Publicaţia precizează că programul în sine este bun, doar că succesul acestuia va depinde puternic de doi factori – capacitatea statului de a menține rate reduse la dobânzi și comunicarea corectă despre riscurile programului. „Cum arată practica Republicii Moldova, în ajun de alegeri autoritățile lansează mega-proiecte care sunt de altfel interesante și necesare, pe care însă le abandonează după scrutin dintr-un motiv sau altul”, concluzionează Mold-Street.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Bătălia pentru televiziunea din Găgăuzia și extinderea controlului mediatic al PD” este titlul analizei semnată pe moldnova.eu de Ştefan Bejan. El scrie că disputa în jurul companiei publice de televiziune și radio din Găgăuzia care se dă între noul consiliu de supraveghere, ales de Adunarea Populară, și vechiul consiliu, pare să fie mai degrabă o dispută politică pentru acapararea și folosirea în scopuri personale a televiziunii publice. Analizând acțiunile ce au precedat izbucnirea acestei dispute, precum şi reacţiile ce au urmat, Ştefan Bejan ajunge la concluzia că „asistăm la un conflict politic și dorința de acaparare a unei resurse eficiente de câștigare a capitalului politic, conflict ce pare să nu aibă cale de împăcare și care crește în intensitate odată cu apropierea alegerile parlamentare din Republicii Moldova”.

În paginele Ziarului de Gardă aflaţi că Partidul Socialiştilor a împărţit ajutoare de Paşti în numele fundaţiei de binefacere „Din suflet” care aparţine soţiei preşedintelui Igor Dodon. Deşi fundaţia se autodeclară „apolitică”, mai multe organizaţii teritoriale ale socialiştilor au împărţit daruri pascale împachetate în pungi cu logo-ul fundaţiei filantropice a Galinei Dodon. Reprezentanţii fundaţiei nu au explicat cum pachetele cu ajutoare sociale au ajuns la membri PSRM. E vorba de colete cu produse alimentare costul minim al fiecăruia depășind 100 de lei. Dat fiind anunţul anterior al şefului statului Igor Dodon că aceste colete vor ajunge la 12 mii de persoane, reporterii au calculat costul total al acestei acţiuni de binefacere, care ar fi de 1,4 milioane de lei. În articol se precizează că sursele financiare cu care fundaţia a cumpărat produsele rămân necunoscute.

În Ziarul de Gardă mai aflaţi despre intenția Guvernului de a coordona asistenţa externă a donatorilor pentru susţinerea populaţiei din regiunea transnistreană. Începând din anul 2015, în stânga Nistrului au fost realizate proiecte în valoare de peste 45 milioane de euro, cu ajutorul financiar al partenerilor externi. Cel mai mare donator este Uniunea Europeană (UE). Până acum, UE a oferit direct sprijin financiar comunităților din regiunea transnistreană. Analistul politic Oazu Nantoi crede justificată intenţia autorităţilor de la Chişinău de a coordona aceste proiectele de finanțare din stânga Nistrului. În acelaşi timp el reproşează guvernului că nu are o strategie naţională de soluţionare a conflictului. „UE prin intermediul PNUD-ului a donat peste 200 milioane de euro pentru măsurile de consolidare a încrederii. Aceşti bani au fost irosiţi în vânt fără ca să aproprie soluţionarea politică a acestei probleme. Noi nu avem o guvernare care să-şi asume o responsabilitate pentru soluţionarea acestei probleme”, punctează Oazu Nantoi.

Mircea V. Ciobanu atrage atenţia în editorialul său din Jurnal de Chişinău la o recentă declaraţie a primarului de Orhei, Ilan Shor. Prezentându-şi candidatul la funcţia de primar al Chişinăului, Shor a explicat de unde ar trebui luaţi banii: de vreme ce majoritatea oamenilor de afaceri locuiesc şi activează la Chişinău, ei trebuie „să se împartă”, a spus Shor. După părerea lui Ciobanu, în spatele acestui îndemn s-ar ascunde micul secret al libertăţii lui Shor, care fiind condamnat în cazul miliardului furat ocupă funcţii publice, dezvoltă activităţi politice şi ne decide viitorul. „Tot aici se pitulează şi secretul sistemului. Nu trebuie să respecţi legea… trebuie „să închini”. Cui, când şi cât trebuie. E un principiu fundamental, pe care se ţine construcţia”, concluzionează Mircea V Ciobanu.

XS
SM
MD
LG