Linkuri accesibilitate

„Niciodată un guvern n-a tratat cu atâta aroganță și lipsă de respect propriul popor” (Andrei Cornea/ revista 22)


Ziare de la București
Ziare de la București

„Amnistia și grațierea garantează transformarea corupției în normă instituțională” (Cristian Câmpeanu/„22”).

Se trage linie în presă după aniversarea celor 100 de ani de Românie întregită. Andrei Cornea, editorialistul revistei 22 în ultimul număr, găsește că a fost mai degrabă o zi tristă, care i-a găsit pe români mai dezuniți ca niciodată. „Marea dezunire care ne macină pare să fie între oamenii care tind și pot să fie scutiți a da socoteală în justiție pentru faptele lor, care se pot îmbogăți nestingherit și în orice condiții, deoarece tot ei impun legile, tot ei impun procurorii, tot ei impun majoritatea la Curtea Constituțională și așa mai departe, și toți ceilalți, care n-au decât privilegiul de a-i aplauda sau huidui pe primii”.

„Niciodată un guvern măcar responsabil, dacă nu democrat cu adevărat, n-a tratat cu atâta aroganță și lipsă de respect propriul popor”, scrie Cornea, care constată că România devine tot mai puțin o democrație, „ba chiar e tot mai puțin o republică, dacă aceste noțiuni presupun și egalitatea înaintea legii și lipsa oricăror privilegii care nu decurg din merit”. Da, „a fost o zi mai curând tristă (...) înseninată puțin numai de ideea că ar fi putut fi, și încă ar putea fi și mai rău”, își încheie Andrei Cornea editorialul.

Într-un alt text, semnat de Flavius Maxim pe site-ul jurnalistii.ro, se pomenește de obiceiul de a căuta veșnic în altă parte pe cei responsabili. Recent, Rusia e la îndemână, numai că, scrie Maxim, „e posibil (...) ca Moscova să nu aibă mare legătură și cu aceste două știri care, cel puțin pe mine, m-au marcat suficient pentru a nu mai fi fericit de ziua României: cazul bebelușilor infectați cu microbi într-o maternitate a capitalei unei țări europene a mileniului trei și tragedia morții de foame a unei fetițe de doi ani a cărei mamă era plecată în străinătate, la muncă”.

Și Andreea Pora scrie fără speranță în revista 22: „După Centenar, singurele proiecte de țară care își vor continua drumul spre victoria hoțomanilor și sfertodocților sunt izolarea de Europa și transformarea justiției în filială PSD”. Și sunt două Românii: una a celor mai mulți, „săracă, prost educată și bolnavă (la propriu), care se plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de trai”, și alta, reprezentată de mult mai puțini, în care „bolile mai grave se tratează în străinătate, în clinici private”, „vilele și casele de vacanță răsar din salarii de bugetar”, „conturile pleznesc, moșiile se lărgesc, pensiile sunt speciale și le depășesc de 10 ori pe cele normale”.

Între timp, Partidul Social-Democrat, de guvernare, se pregătește să adopte o ordonanță periculoasă. Cristian Câmpeanu scrie în 22 că: „Amnistia și grațierea garantează, pe de o parte transformarea corupției în normă instituțională, iar pe de alta, impunitatea clasei birocratice (...). Dacă admitem că România este teatrul unei confruntări între un regim cleptocratic care aspiră la autoritarism și democrația liberală de tip occidental, atunci amnistia și grațierea ar reprezenta o lovitură mortală dată democrației liberale”. Opoziția (respectiv Uniunea Salvați România) a recomandat o măsură urgentă: președintele țării să participe la toate ședințele de guvern de până la finele anului. „Gândul însă că soarta democrației depinde de Iohannis, de partea responsabilă din PSD, și de o mână de funcționari din ministere este unul profund neliniștitor”. Părerea lui Cristian Câmpeanu.

XS
SM
MD
LG