Linkuri accesibilitate

„Momentul demisiei lui Sergiu Cioclea pare a fi atent calculat de oamenii lui Plahotniuc” (Sebastian Rusu/Jurnalistii.ro)


„Președintele (…) a jucat inteligent, neașteptat de abil, cartea remanierii Guvernului Dăncilă (Ioana Ene-Dogioiu/Ziare.com).

Informația despre demisia guvernatorului băncii centrale a Republicii Moldova apare și pe site-ul jurnalistii.ro, sub semnătura lui Sebastian Rusu, care o consideră „încă o manevră a oamenilor lui Vladimir Plahotniuc”. Interesul ar fi fost să securizeze guvernul de la Chișinău punând lacăt anchetei asupra celebrului furt al miliardului de lei de la Banca de Economii.

După patru ani de zile, singurul care plătește pentru asta este, spune Rusu, fostul premier Vlad Filat. „Momentul demisiei lui Sergiu Cioclea pare a fi atent calculat” de oamenii lui Plahotniuc încât „să acopere mediatic (…) manevrele electorale ale lui Igor Dodon care încalcă frecvent Constituţia statului moldovean în favoarea oamenilor săi din PSRM, şi implicit al PDM care a oripilat partenerii externi ai R. Moldova, prin legea amnistiei capitalurilor”, se mai scrie în acest articol.

G4media anunță că „Uniunea Europeană va suspenda oficial ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din cauza derapajelor antidemocratice”. Sunt citate declarațiile șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a formulat și condițiile de deblocare: „rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt, pedepsirea celor vinovați de frauda bancară din 2014, (…) organizarea conform normelor democratice nu doar a alegerilor, dar și a campaniei electorale și perioadei preelectorale care a început deja”.

În presa din România, mai mulți comentatori găsesc că președintele Klaus Iohannis a reușit să-i pună în încurcătură pe cei de la Partidul Social-Democrat refuzând două propuneri de noi miniștri și, în același timp, două revocări de miniștri. Rezultat – Lia Olguța Vasilescu, ministru al muncii până mai ieri, a fost înlocuită, dar a rămas pe dinafară, i-a fost refuzată numirea pe un alt portofoliu, cel al dezvoltării, extrem de important. Acolo va rămâne Paul Stănescu, oaia neagră a lui Liviu Dragnea în acest moment. Și rămâne pentru că președintele nu a emis decret de revocare.

Poziția președintelui, deși tardivă, are potențialul de a relansa lupta pentru putere în interiorul PSD...

Dan Tăpălagă admite că mișcarea președintelui „nu e lipsită de finalitate” și analizează cele două posibile dezvoltări: sau Paul Stănescu se menține pe poziția anti-Dragnea, și atunci grupul nemulțumiților din PSD ar căpăta forță, sau cedează, cum au făcut deja doi pesediști marcanți, care și-au și primit răsplata. „Poziția președintelui, deși tardivă, are potențialul de a relansa lupta pentru putere în interiorul PSD și de a oferi încă o mică șansă moțiunii de cenzură negociate de zor de liderii opoziției”, scrie Dan Tăpălagă.

Și Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, găsește că „Președintele (…) a jucat inteligent, neașteptat de abil, cartea acestei remanieri a Guvernului Dăncilă și l-a împins pe Liviu Dragnea într-o situație extrem de proastă”. „Mișcarea (…) a fost năucitoare pentru PSD, care nu găsește replica”. Jurnalista susține că are informații de culise: Lia Olguța Vasilescu ar fi fost mutată de la Ministerul Muncii pentru că noua lege a pensiilor (deși inaplicabilă) ar fi riscat să-i aducă mai multă popularitate decât îi convine liderului social-democrat. Drept care, în blocajul care s-a ivit, n-ar fi exclus să-l vedem pe Liviu Dragnea manevrând că să evite, discret, tocmai instalarea voluntarei pesediste la alt minister și, mai ales pe postul de la dezvoltare, asociat cu poziția de vicepremier.

Presa descrie noua etapă a crizei politice ca pe o speță care s-ar putea clarifica, în final, tot la Curtea Constituțională.

XS
SM
MD
LG