Linkuri accesibilitate

Cetățenii români ar fi dispuși să plătească prețul potențialei viitoare uniri cu R. Moldova? (Nicolae Naumof/ Republica.ro)


La marşul unionist din 1 decembrie 2016
La marşul unionist din 1 decembrie 2016

Modelul comunist al Republicii Dragnea (Ioan Stanomir/contributors.ro).

Unul dintre contributorii site-ului republica.ro, Nicolae Naumof, a acordat atenție discuțiilor purtate la posturile de televiziune din România pe tema eventualei reunificări a Republicii Moldova cu România. A observat (și dă drept exemplu o anume dezbatere de la Digi24) că problema e privită ca și cum în România ideea unirii ar avea deja suport asigurat și n-ar mai rămâne decât să fie convinși și cei din stânga Prutului. Or, arată Naumof, nimeni nu pune clar întrebarea esențială: „cetățenii din actuala Românie ar fi dispuși să plătească prețul potențialei viitoare uniri cu Republica Moldova? Dacă bugetul de stat al României ar trebui să acopere o creștere de patru ori a pensiilor din Republica Moldova, atunci alte cheltuieli vor trebui reduse sau taxele vor trebui crescute sau pensiile din România vor trebui scăzute. Similar, salariile”.

Da, voința poporului e foarte importantă, arată comentatorul. A fost decisivă și la 1918, dar atunci s-a cuplat cu „mult noroc al contextului internațional”.

Din păcate, României nu îi merge tocmai bine. Cel puțin asta este părerea lui Ioan Stanomir. El scrie pe contributors.ro că țara a devenit încet-încet un fel de republică a lui Liviu Dragnea. „Mai mult decât oricare dintre predecesorii săi fesenişti, Liviu Dragnea reuşeşte să reducă statul la un domeniu pe care îl împarte, cu generozitate calculată, celor din jurul său”. Modelul e cel comunist: statul fuzionează cu partidul. Iar modelului ceaușist i s-au mai atârnat și inovațiile propuse de Eurasia: „controlul rezultat prin abolirea oricărei forme de echilibru instituţional”; o guvernare care mizează exclusiv pe „subordonarea, formală şi informală. De aici, urgenţa şi violenţa atacurilor purtate împotriva domniei legii şi instrumentelor sale. De aici, retorica statului paralel şi a necesităţii de emancipare de sub tutela unei dominaţii oculte.

Republica Dragnea este, asemeni variantelor unor Putin, Erdogan ori Orban, un hibrid, un compus mutant ce acceptă nominal pluralismul, doar spre a salva aparenţele de onorabilitate”. E de luat în calcul, arată Ioan Stanomir, că „republica Dragnea” îi poate supraviețui liderului social-democrat. „Voracitatea unică a PSD face din acest partid unealta ideală spre a zidi edificiul solidarităţilor oculte. Republica Dragnea este numele viitorului în care trăim, deja, cu toţii”.

Începe să se comenteze viitorul noii formațiuni politice anunțate de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună. Mircea Morariu observă pe contributors.ro că Cioloș nu a precizat orientarea politică a partidului și presupune că și-ar fi putut lua drept model mișcarea En marche, inițiată în Franța de actualul președinte Emmanuel Macron. Așadar, o formațiune anti-sistem, de nuanță centru-stânga. E aproape sigur că Cioloș își va recruta susținătorii mai ales din electoratul tradițional de dreapta, dar și de la stânga, dintre cei care s-au săturat de de „minciunile în cascadă al PSD”.

În Adevărul, Ștefan Vlaston se teme că iar se profilează la orizont un motiv de „canibalizare” a opoziției din România.

XS
SM
MD
LG