Linkuri accesibilitate

Moldova ar trebui să aloce procentual spații audiovizuale pentru minorități (România liberă)


Revista presei de la București

Răzvan Voncu (blogurile „Adevărul) face o sugestie Chișinăului: să preia modelul ucrainean, dar nu în ceea ce privește mult hulita lege a învățământului. E vorba de legea prin care alocarea spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în limbile minorităților naționale s-ar face procentual. „Kievul a înţeles că, fără o reechilibrare a spaţiului audiovizual, în funcţie de procentele demografice, apropierea ţării de Occident rămâne o iluzie. O populaţie eterogenă, fără o tradiţie statală şi culturală unitară în limba ucraineană, este o pradă uşoară pentru audiovizualul în limba rusă”, scrie Voncu, care spune însă că în Republica Moldova lucrurile stau complet diferit. Pe de o parte, spune el, „în Ucraina, minorităţile care fac obiectul noii legi sunt rezultatul acaparării (de către URSS, în urma victoriei din 1945) a unor teritorii care n-au fost niciodată ucrainene. În Republica Moldova (...) minorităţile sunt rezultatul unor colonizări masive, produse în diferite perioade istorice”. Pe de altă parte, Chișinăul nu pare deranjat că 80% din piața media este în limba rusă. Iar una dintre minorități (găgăuzii) e alimentată cu programe tot în limba rusă. O alocare proporțională a spațiului de emisie în limba rusă ar duce la nu mai mult de 5%! Moldova a preferat însă alocarea nu pe criterii etnice, ci teritoriale. În Transnistria, rusofonii au 80% din piața media, deși nu reprezintă decât 20% din populație.

Azi însă accentul cade pe politica internă. Ca urmare a înfrângerii suferite la sfârșitul săptămânii trecute de liderul social-democrat Liviu Dragnea în fața premierului PSD Mihai Tudose, trei dintre miniștri au demisionat. Între ei, un personaj-cheie, Sevil Shhaideh de la Dezvoltare, și o fidelă, Rovana Plumb de la Mediu. Grigore Cartianu scrie în „România liberă” că Dragnea se comportă ca o „săgeată a Rusiei post-sovietice. Nu e musai să fi semnat ceva cu intelectualii de la KGB. Ar putea fi doar un idiot util, împins în acest rol de situația-i tot mai disperată. Se agață ca de un colac de salvare de modelul rusesc – furi și nu dai socoteală”. „Să țipe toți, și ambasadele să țipe!”, spunea Dragnea, însă, potrivit lui Cartianu, ambasadele nu au țipat, ci au lucrat: l-au convins pe premier că s-ar putea vedea fără sprijinul financiar al Occidentului, deci în colaps, cu riscul de a-și ridica țara în cap.

„Evenimentul zilei” citează de pe blogul politologului Stelian Tănase: Dragnea „Trebuie să se aștepte (...) la ce este mai rău pentru el – pierderea pozitiei de nr 1 în PSD. Deja împarte puterea în partid cu Mihai Tudose. Dacă nu mai e lider în PSD, se poate ajunge la alungarea lui, și nu numai din partid. Dosarele din justiție îl vor ajunge din urmă și nu va mai avea un partid în spate care să îl apere. Va vedea cât nemiloasă este soarta în politică atunci cind pierzi”.

Ioana Ene-Dogioiu pune problema propunerilor pregătite de PSD ca înlocuitori în guvern. Sunt de rău augur, dar nu prea contează: „răul cel mare se profilează din ce în ce mai teribil: o mare criză spre care PSD, după toate semnele, proiectează România cu viteza fiecărei decizii stupide, fie că e vorba despre vreo majorare bezmetică, fie de vreo lovitură pentru mediul de afaceri, fie de o nouă țopăială fiscală pe nervii investitorilor” Ziare.com).

XS
SM
MD
LG