Linkuri accesibilitate

În ce fel și-a creat Rusia oaze de colaborare în România (Pressone)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Monopolul exporturilor de cereale prin portul Giurgiuleşti (Newsweek România).

Un articol apărut în revista Newsweek România arată că exportul maritim de cereale din Republica Moldova a fost acaparat de grupul de companii Transoil, în spatele căruia s-ar afla influența lui Vladimir Plahotniuc. Jurnaliștii Mădălin Necșuțu și Ilie Gâlcă explică ramificațiile acestei rețele care a blocat practic accesul la serviciile portului Giurgiulești pentru cei din afara grupului. Asta i-a obligat pe exportatorii de cereale să-și cumpere propriile camioane și să transporte terestru spre România, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari. Transoil deține active și în România, se mai arată în articol: în 2015 a cumpărat de la Adrian Porumboiu grupul Racova.

Publicația pressone.ro scrie despre cum s-au auto-invitat rușii la ceremonia organizată anual la Cluj în amintirea celor căzuți pentru eliberarea orașului, în urmă cu 74 de ani. La Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, unde sunt îngropați și 400 și ceva de militari ruși, s-au aflat anul acesta și oficiali ai Reprezentanţei Militare-Comemorative din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

„În aceeaşi perioadă cu festivitatea de la Cluj, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, citat de agenția TASS, anunţa semnarea unui Memorandum de Cooperare între Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea din Craiova”, scrie pressone, care explică și în ce fel și-a creat Rusia oaze de colaborare în România, după ce Bucureștiul s-a aliniat sancțiunilor instituite de Uniunea Europeană împotriva Moscovei pentru anexarea Crimeii. Pressone adaugă cum au ajuns reprezentanții ruși la Cluj: prin intermediul șefului Biroului de Învățământ şi Cultură din Primăria Cluj-Napoca, publicistul Ionuț Țene, care este și editorialist pentru Sputnik România și ar putea fi considerat un apropiat al grupărilor de extremă dreapta din Europa.

De peste un an, România se află în prim-planul european doar prin elemente negative, de îndepărtare de valorile fundamentale UE...

G4media a realizat de asemenea o analiză în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice, în cadrul proiectului #StopDezinformare, despre pionii propagandei ruse în mass-media din România. Sunt numiți patru dintre colaboratorii constanți ai Sputnik România, prezenți foarte des în programele posturilor de televiziune Antena 3 și România TV: Liviu Pleșoianu, „fost SRI-ist condamnat în primă instanță”, pomenit laudativ în peste 200 de articole apărute pe Sputnik ; Daniel Dragomir, fost colonel SRI, condamnat și el în primă instanță pentru corupție, inițiatorul ideii Roexit, peste 160 de articole dedicate de Sputnik ; ziaristul Bogdan Duca, „autor al unor articole violent anti-occidentale pe platforme precum Activenews, Sputnik și QMagazine” și avocatul Dan Chitic.

G4media a primit la redacție și prezintă o analiză a Centrului de Expertiză Europeană Europuls despre demisia ministrului fondurilor europene, Victor Negrescu. Un text foarte dur, care îl critică atât pe demisionar, cât și guvernul care a acceptat demisia, dovedind astfel „nu doar cetățenilor români, dar și celorlalte state membre UE, imaturitate politică, incapacitate de a gestiona o oportunitate oferită pentru prima dată de la aderare”. E vorba de preluarea președinției rotative a Uniunii Europene. Or, spune Europuls, „perioada pre-mergătoare președinției trebuia utilizată pentru a consolida poziția României și rolul său în conturarea viitorului UE, dar și imaginea României și promovarea unei strategii de țară. În schimb, de peste un an, România se află în prim-planul european doar prin elemente negative, de îndepărtare de valorile fundamentale UE, de instabilitate politică internă și tensiuni între autorități și cetățeni”.

XS
SM
MD
LG