Linkuri accesibilitate

„E o iniţiativă populistă cu caracter pre-electoral” (Ecaterina Mardarovici/Ziarul de Gardă)


Revista presei despre inițiativa PD de a introduce în Constituție apropierea R.Moldova de UE

Ziarul de Gardă publică o sinteză a opiniilor despre iniţiativa PD de a introduce în Constituţie integrarea europeană ca direcție de dezvoltare strategică a Republicii Moldova. „E o iniţiativă populistă cu caracter pre-electoral”, crede experta şi fosta deputată Ecaterina Mardarovici. „După ce a compromis partidele de dreapta, PD caută să atragă electoratul pro-european”, mai notează experta. Primarul de Capaclia, Alexei Busuioc vede cu ochi buni iniţiativa, despre care spune că ar impune un temei legal pentru a tempera spiritele anti-europene. „Să sperăm că nu e un joc”, mai spune edilul. „E un joc”, se arată convins comentatorul politic Valentin Krîlov. „PD consideră greşit că astfel îl va putea limita pe Igor Dodon în pornirile sale politice şi geopolitice spre Est”, punctează Valentin Krîlov.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Despre acelaşi subiect scrie comentatorul Igor Volniţchi pe tribuna.md. „Indiferent de faptul dacă va fi sau nu modificată Constituţia, PDM obţine câştiguri politice şi electorale importante şi cu siguranţă acestea au fost calculate minuţios până la enunţarea respectivei iniţiative”, crede comentatorul. El pune la îndoială însă că PDM va modifica Legea Supremă până la alegerile parlamentare din 2018. Rezervele ar fi atât de ordin juridic, cât şi politic. Respectând toate procedurile juridice pe care le presupune modificarea Constituţiei, iniţiativa ar putea fi votată în Parlament exact în campania elelctorală parlamentară. „Din punct de vedere politic, situaţia e şi mai complicată, pentru că există acea limită abia sesizabilă, care, odată trecută, poate genera urmări imprevizibile”, scrie Volniţchi fără a face alte precizări.

Un alt comentator al portalului tribuna.md, Dumitru Spătaru afirmă că relaţiile Moldovei cu UE s-au „deteriorat” după ce guvernarea de la Chişinău a ignorat avertismentul UE şi a modificat sistemul electoral”. În editorialul – „Optimismul guvernării, realismul europenilor şi batista pe ţambal” - el observă că reprezentații guvernării afişează totuşi un optimism privitor la viitorul relaţiilor Moldovei cu Uniunea Europeană, un optimism „exagerat” şi bazat pe „conjunctura geopolitică regională”, crede Spătaru. „Dacă guvernarea crede că aceasta e suficient, se înşeală amarnic”, susţine autorul. După părerea sa, guvernarea pare să nu înţeleagă mesajele emisarilor europeni despre nevoia reformelor. Or tot ce ţine de reforme şi democratizare sau „e mimat, sau stagnează”, încheie Dumitru Spătaru.

Plahotniuc şi Dodon se sfădesc, dar nimeni nu-i crede”, observă Radu Frunzari în blogul său de pe portalul basarabia.md. După părerea sa, PSRM și PDM nu se află într-o stare de conflict, aşa cum ar încerca „din răsputeri” să demonstreze Plahotniuc și Dodon. „Inexistentul conflict a lui Dodon cu Plahotniuc este un circ politic și o butaforie de prost gust”. Cei doi „au un parteneriat secret, în cadrul căruia Plahotniuc este șeful, iar Dodon – vasalul”, opinează blogger-ul. El crede că tovărășia între Plahotniuc și Dodon se apropie însă de „finalul logic și prestabilit”. „Dodon a ajutat oligarhul să schimbe sistemul electoral, l-a ajutat să se mențină la putere, și acum a devenit inutil, ca un obiect de unică folosință”, este concluzia lui Radu Frunzari.

Mircea V Ciobanu scrie în Jurnal de Chișinău despre „noua alianță de guvernare” și mitingul opoziției din 17 septembrie. Cooperarea președintelui Dodon cu puterea e prea evidentă ca să mai poată fi voalată cu „confruntări” de mucava, notează autorul. „... liderii decidenţi ai celor două partide guvernante - PD şi PSRM - plutesc în aceeaşi barcă”. „Supărarea guvernanților pe demnitarii UE şi sabotarea parcursului european versus agresiva ofensivă antioccidentală a lui Dodon, înhamă noua alianţă la acelaşi car străin”, mai notează comentatorul. El laudă de cealaltă parte opoziţia, despre care spune că ar promova un mesaj dein ce în ce mai pragmatic şi clar în favoarea parcursului european şi luptei împotriva corupţiei … „Aceste puncte de program trebuie să elimine orice speculaţie privind implicarea opoziţiei în jocurile Moscovei”, este opinia lui Mircea V Ciobanu, care îndeamnă în final oamenii să iasă la protestul de duminică al opoziției.

Inițiativele social economice propuse recent de președintele Igor Dodon sunt „populiste și irealizabile”, titrează ziarul Timpul. Dodon a propus, între altele, anularea majorării vârstei de pensionare. Experta Viorica Antonov de la Institutul Viitorul susține că prin propunerea președintelui „riscăm să nu avem fonduri de unde achita pensiile, pentru că sunt tot mai puțini contribuabili, în timp ce numărul pensionarilor este în continuă creștere”. Cu referire la propunerea șefului statului privind stabilirea unui termen minim garantat de cinci ani de primire a pensiei de către urmași, experta spune că este o inițiativă inspirată din Federația Rusă, doar că Republica Moldova nu are fonduri pentru a acorda asemenea privilegii. În domeniul economic, șeful statului vrea, între altele, reducerea TVA de la 8% la 5% pentru gazele naturale şi lichefiate, precum și eliminarea din categoria veniturilor neimpozitabile a dobânzilor de la valorile mobiliare de stat. Expertul economic Viorel Chivriga afirmă că economia țării nu are nevoie de astfel de iniţiative. „Cred că Dodon nici nu a discutat cu oamenii de afaceri despre propunerile în cauză, el se află într-o veșnică campanie electorală”, concluzionează Viorel Chivriga.

Peste 200 de milioane de dolari pierderi directe și 1,5 miliarde de dolari venituri ratate – acestea sunt costurile embargourilor rusești la importul de vinuri din Moldova, scrie portalul mold-street.com. Urmare a restricțiilor impuse mai întâi în 2006, după care și în 2013 sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă. Exportul de vinuri s-a redus de 3 ori, 80 de vinării au falimentat, iar plantațiile de viță de vie aproape că s-au înjumătățit. „Efectele acestor embargouri se resimt și astăzi , dar sectorul a rezistat și a renăscut” afirmă viceministrul agriculturii , Vasile Luca, citat în articol. El mai spune că acum piața UE devine cea mai importantă pentru vinificatorii moldoveni.

XS
SM
MD
LG