Linkuri accesibilitate

Există o stare de spirit care favorizează stilul dictatorial (Ziare.com)


Ziare românești.
Ziare românești.

Revista presei de la București.

Se comentează copios congresul social-democraților, de sâmbătă, în care au puși în funcții vechi și noi oameni noi, adică oamenii doriți de Liviu Dragnea.

Pe site-ul ziare.com, Camelia Badea a stat de vorbă cu sociologul Afred Bulai, care spune că acest congres cam fără obiect onorabil nu a fost neapărat demonstrația puterii liderului Liviu Dragnea, cât dovada slăbiciunii celorlalți fruntași ai partidului.

Practic, cei îndepărtați de Dragnea din prima linie erau demult marginalizați, iar la punerea în scenă cu mână forte de sâmbătă nu a crâcnit nimeni în PSD.

Alfred Bulai mai observă că nu e numai situația PSD-ului. Nici în Partidul Național Liberal (care era dator să contracareze zarva pesedistă cu o manifestare de anvergură și pe cât posibil inedită, nu cu un consiliu de conducere oarecare), nici în PNL deci nu mai sunt confruntările de altădată.

Iar la Uniunea Salvați România, va să zică noua generație de politicieni, „curajoșii” au fost repede puși la colț. În schimb, multă lume îl evocă pe Traian Băsescu, fostul președinte care conducrea cu mână forte.

Așadar, există o stare de spirit care favorizează stilul „dictatorial”. Interviul Cameliei Badea pune și problema candidaturilor la prezidențialele de anul viitor. Pe de o parte, e clar că Liviu Dragnea se vede prezidențiabil, iar pe de alte, n-ar fi chiar exclus ca Klaus Iohannis să migreze spre o altă funcție, de pildă cea despre care se zvonește, de președinte al Consiliului European. Ca atare, competiția e chiar mai deschisă decât se așteaptă lumea.

Și Ioana Ene-Dogioiu comentează pe ziare.com reconfirmarea tacită în funcție a președintelui PSD, considerând că vina aparține integral pesediștilor care n-au simțit deloc nevoia să iasă din structura strâns piramidală de conducere din acest partid. Forța lui Dragnea „e dată de pasivitatea cumpărată sau terorizată a pesedistilor. Și asta s-a văzut la congres. O adunare de oameni total lipsiți de entuziasm, veniți să execute docil un ordin primit de la baronul de care ține fiecare, baron care a fost cumpărat de Dragnea cu funcții pentru diverși apropiați, cu bani, cu contracte”.

Mircea Morariu scrie pe contributors.ro în termeni de catastrofă despre congresul social-democraților. „În ziua aceea întreaga națiune a trăit un coșmar. Coșmarul întoarcerii în timp. Coșmarul îndepărtării de Europa”. În schimb, Cristian Tudor Popescu își folosește pe republica.ro sarcasmul: „ O întrebare țara o străbătea înainte de congresul XV al Partidului: Congres să fie, dar de ce îl facem? (...) Dragnea a convocat Congresul în primul rând pentru primul rând. Pentru primul rând al Sălii Palatului, în care și-a pus fosta secretară, actuala amantă oficială, lângă el și doamna Dăncilă, adică lângă președintele PSD și prim-ministrul, cu 4000 de delegați în spate”.

Ce ar mai fi reușit liderul social-democrat? „A tras apa după cei 22 de ani în PSD, invocați de adversara lui, Ecaterina Andronescu. Precum și după foștii președinți, Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, șterși din istoria partidului, cum l-a aneantizat Ceaușescu pe Dej. (...) cu surâsul său de șacal obosit,(...) Dragnea a dizolvat ieri PSD. Prin plasarea domnișoarei sale deasupra întregii nomenclaturi”.

XS
SM
MD
LG