Linkuri accesibilitate

„Unirea cu România trebuie declarată o prioritate a politicii noastre naţionale” (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


„Ziua internaţională a deznădejdii sau cum să iubim femeile” (Pavel Pădurraru/Timpul).

Alegerile locale în municipiile Chişinău şi Bălţi vor fi un test pentru cele din toamnă, afirmă la Radio Chişinău analistul politic Vlad Ţurcanu. Ele vor clarifica dacă se va produce sau nu o coalizare a partidelor care declară și fac ceva, în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, crede analistul. El justifică reacţia societăţii care a tratat cu neîncredere, suspiciune şi respingere anunţul PD că va susține un candidat comun al, practic, inamicilor politici cum sunt PAS și PPDA, pentru a contracara socialiștii.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

În spatele anunţului democraţilor stă „o nouă manipulare, care are ca scop accederea în turul doi al candidatului lui Plahotniuc, „independenta” Silvia Radu”, notează Cristian Cobuz în cotidianul.md. „Dacă în toamna anului 2016, Plahotniuc i-a pus moldovenii în situaţia fatidică de a alege „ori cu mine, ori cu Moscova”, acum, …. vrea să dilueze reprezentantul său într-un candidat independent. … Strategii lui Plahotniuc … au început să lucreze la un plan prin care să-i „fure” electoratul Maiei Sandu … au creat un personaj care, dacă va accede în turul doi al alegerilor pentru primăria capitalei, va deveni primarul Chişinăului”. Autorul mai observă că deşi CEC nu a anunţat încă data scrutinului din Chişinău, startul pre-campaniei a fost dat.

„Filantropie de bașcan: grija de cetăţeni sau pretenţia de a fi un fel de mamă hrănitoare” este titlul unei ample analize semnată de Mihail Sirkeli pe portalul nokta.md. El scrie despre campania „De la inimă la inimă” lansată de başcana autonomiei găgăuze Irina Vlad la începutul de martie cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor. Aproape cinci mii de mame singuratice şi femei cu mulţi copii au primit cadouri de la Vlah. Mihail Sirkeli precizează că presa apropiată başcanei a relatat pe larg despre această campaniei despre care s-a spus că ar fi una de caritate. „Anumite argumente destramă această propagandă pro-putere şi ne face să întrezărim în această poveste un soi de corupţie politică”. au fost cadonate în jur de cinci mii de feţe de masă cu inscripţia „cu cele mai bună urări de la Irina Vlah” care ar fi costat în total cel puţin jumătate de milion de lei. Proveniența resurselor nu e cunoscută. „Banii nu sunt din buget”, a dat asigurări administrația başcanului.

Petru Grozavu observă în editorialul său din Ziarul de Gardă că la şedinţă de miercuri a Consiliul Suprem de Securitate, preşedintele Igor Dodon a fost „montat crucial” pe un singur subiect din ordinea de zi, cel privind declaraţiile de unire semnate de câteva zeci de localităţi pentru celebrarea centenarului unirii. Aceste declaraţii nu mai sunt un simbol, sunt linia de start, poate şi mai mult, notează Grozavu. „Problema Unirii cu România nu mai trebuie politizată în gol şi speculată la întâmplare sau electoral. Unirea cu România trebuie declarată o prioritate a politicii noastre naţionale … ”, conchide Petru Grozavu.

O pledoarie în favoarea Unirii face şi George Simion într-un comentariu pentru timpul.md. El consideră că „există din plin” condițiile necesare înfăptuirii Unirii. „Ne mai lipsește, momentan, un context internațional în care să se schimbe polii de putere … şi un parlament la Chișinău co-interesat să voteze pentru unire”. Oricând există însă „varianta unui vot public care să mature clasa politică de la Chișinău”, notează George Simion. El mai observă că procentajul celor care optează pentru Unire a depăşit nucleul dur.

Ziua internaţională a deznădejdii sau cum să iubim femeile” este titlul editorialului semnat în ziarul Timpul de Pavel Păduraru. După părerea lui, 8 martie e „mai mult decât o palmă pe obrazul femeilor”. E „un praznic al marxistelor, leninistelor şi al femeilor neiubite, care, din lipsă de atenţie, ajung la o tristețe maladivă”. Iar pe termen lung, scrie Păduraru, 8 martie este „ziua de naștere a Uniunii Sovietice și a ocupației Basarabiei de către sovietici, care s-a soldat cu teroare, foamete cumplită, deportări și mizerie capitală”. Autorul crede că „numai criminalii sovietici puteau desconsidera femeia în asemenea hal, numai ei o înhămau la plug și o mânau la cărat piatră prin lagărele de concentrare”. O altă concluzie e că femeia nu e un calendar și că ea merită nu doar o zi din an, notează Pavel Păduraru.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG