Linkuri accesibilitate

Declaraţiile anti-unioniste şi avertismentele preşedintelui Igor Dodon au rămas în gol (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


„Degradarea mecanismelor democratice în Moldova” (Centrul de Politici și Reforme).

Degradarea mecanismelor democratice în Moldova” este o analiză pe care o publică Centrul de Politici şi Reforme. Concluzia principală e că „în ultimele trei luni, autoritățile moldovene au favorizat un proces lent de decădere a democrației, sau cel puțin au fost simpli spectatori, când mecanismele democratice erau în pericol”. Autorii invocă exemple care, după părerea lor, ar ilustra „pericolul în care este pusă democrația în Moldova”. Între acestea, ingerință politică în activitatea Curţii Constituţionale, încălcarea dreptului la referendum, sufocarea pluralismului instituțiilor media, concursuri formale la CSM… şi presiuni asupra aleșilor locali din Moldova. Experţii Centrului spun că vor monitoriza şi evalua cum își vede statul Republica Moldova rolul său de spectator sau de promotor activ a proceselor democratice şi amintesc faptul că respectarea principiilor de bază a democrației și pluralismului este una din condiționările asistenței de 100 milioane de euro promisă de UE.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

Găgăuzia trebuie să reacționeze la acțiunile unioniștilor” susţine analistul politic de la Comrat, Dmitri Kiseev, citat de portalul gagauzinfo.md. El justifică decizia başcanului Irina Vlah de a convoca pe 24 februarie la Tomai un „consiliu extins” pentru „apărarea statalității Republicii Moldova”. Kiseev afirmă că locuitorii autonomiei nu trebuie să ignore acțiunile unioniștilor care „clatină barca statalității moldovenești”. Analistul mai crede că declaraţiile de unire cu România semnate până acum de peste 20 de localităţi nu ar avea un caracter simbolic, aşa cum susţin cei care le semnează. „Acest lucru erodează fundamentele statalității Moldovei”, spune analistul.

Actuala polarizare între unionişti şi statalişti este un procedeu mai vechi de „marcare a teritoriului” folosit de politicienii în campanile electorale, afirmă analistul Victor Ciobanu întru-un interviu la tribuna.md. El crede totuşi că unioniștii „duc o luptă virtuală, care nu face altceva decât să întărească socialiștii”. După părerea analistului, polarizările unioniști versus stataliști și tancuri rusești versus pro-europenism constituțional sunt agende false, iar frontul adevărat ar fi între guvernare și opoziția anti-oligarhică. Victor Ciobanu crede că favoriți cursei electorale sunt în continuare socialiștii, care vor câștiga, dar nu decisiv ca să poată forma guvernarea de unii singuri. PD își va asigura un rezultat confortabil pentru negocieri din contul circumscripțiilor uninominale, iar PAS și PDA vor constitui al treilea pol important din viitorul legislativ, prognozează Victor Ciobanu.

Declaraţiile anti-unioniste şi avertismentele preşedintelui Igor Dodon la adresa semnatarilor declaraţiilor de unire nu au luat foc, au rămas în gol, notează Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. După părerea sa, Republica Moldova a avut „nenorocul să fie guvernată de „statalişti”, care au speculat pe contul „patriotismului moldovenesc” şi au făcut din ea o vacă bună de muls pentru ei, copiii, cumetrii, finii, naşilor şi nu i-au rupt de la ”porţie” nici pe ruşi… La ziua de azi, 10% din populaţie deţine 90% din avuţiile acestui stat”. Grozavu se întreabă la ce bun şi cine are nevoie de acest stat care nu e pentru toţi. El aminteşte că la toamnă vor fi alegeri şi că „de noi depinde ce vom alege, pe loc şi înapoi, sau Unire şi Înainte”.

Analistul Vitali Andrievschi anticipează şi el pe ava.md posibile coaliţii post-electorale. Întrucât nici un partid nu va acumula, cel mai probabil, majoritatea la alegerile parlamentare din toamnă, crearea coaliţiei de guvernare este indispensabilă, în caz contrar vor urma noi alegeri, susţine analistul. El vede posibile două coaliţii. Prima - proeuropeană în frunte cu Vlad Plahotniuc, Maia Sandu şi Andrei Năstase. Cea de-a doua - formată din PDM şi PSRM. În tot cazul, comentatorul anticipează dificultăţi majore în crearea viitoarei coaliţii de guvernare. Andrievschi nu exclude însă scenariu potrivit căruia actualul partid de guvernământ PDM ar câştiga majoritatea şi va domina viitoarea coaliţie de guvernare.

Legea împotriva propagandei ruseşti nu vizează chiar toate televiziunile, informează newsmaker.md. Ştirile rusești pot fi urmărite oficial la trei televiziuni ale reprezentaţei din Republica Moldova a companiei interstatale MIR, creată de statele membre ale CSI. Republica Moldova se numără printre fondatorii acestei companii. Reprezentanța moldovenească a televiziunii nu consideră că ar fi vizată de noile prevederi legale întrucât funcţionează în baza unor acorduri internaţionale. Experţii consideră că legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi, iar autorităţile au căzut în propria lor capcană, se mai spune în articol. „E puţin probabil ca guvernul să ia decizia de a nu finanța această televiziune, întrucât s-ar putea isca un scandal la nivel de CSI”, a menţionat între altele Petru Macovei, directorul Asociaţiei presei Independente.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG