Linkuri accesibilitate

„Milioanele democraţilor” şi cine sunt finanţatorii partidului de guvernământ (Anticoruptie.md)


„Moldovenii încep să privească spre Vest...” (Alexandru Vakulovski/deschide.md).

Mai multe organizații ale societății civile au semnat un apel în care îndeamnă Ministerul Justiţiei şi Guvernul să retragă proiectul de lege care „de-criminalizează” infracțiunile economice, anunţă agenţia de presă IPN. Potrivit semnatarilor proiectul vine să scape de răspundere penală „băieții șmecheri” și subminează lupta împotriva corupției. În apel se mai spune că introducerea acestor modificări ar putea îngreuna activitatea organelor abilitate în ceea ce privește investigarea fraudei bancare și responsabilizare adecvată a persoanelor vinovate de aceasta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Pe de altă parte, Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari respinge aceste acuzaţii. Proiectul de lege care urmează să „de-criminalizeze” infracțiunile economice, „omite orice referire la infracțiunile legate de frauda bancară. De aceea, nu pot fi acceptate niciun fel de speculații în acest sens”, a declarat Cebotari în cadrul unii emisiuni la Publika TV, citat de IPN. Potrivit ministrului, în proiectul de lege se spune clar că aceste facilități nu se aplică pentru articolele care vizează o investigație în curs, o examinare a instanței de judecată sau o învinuire înaintată pe frauda bancară. Una dintre principalele relaxări prevăzute în proiectul de lege pentru mediul de afaceri este faptul că, chiar dacă antreprenorul a greșit neintenționat, nu va fi arestat și nu-i va fi sistată activitatea, a mai spus Cebotari.

În Ziarul de Gardă aflaţi cine este Bogdan Zumbreanu, cel care va fi propus Parlamentului pentru a fi numit la şefia Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Zumbreanu lucrează din 2010 în cadrul insituţiei şi conduce în prezent direcţia urmărire penală a CNA. El se regăsește în lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la CEDO în cel puțin trei dosare. „Faptul că numele meu figurează în hotărârea respectivă, nu înseamnă că Moldova a fost condamnată din cauza mea. Acele dosare au fost instrumentate pe când eram şef de secţie şi aveam un număr redus de subalterni”, explica anterior Zumbreanu. În articol se mai spune că soacra lui Zumbreanu, fostă viceministră a sănătăţii, este membră a PDM. Detalii despre averea lui Bogdan Zumbreanu aflaţi în Ziarul de Gardă.

Anticoruptie.md publică a doua parte a investigației despre „milioanele democraţilor” şi cine sunt finanţatorii partidului de guvernământ. După ce am văzut cine sunt deputații, oamenii de afaceri și primarii generoși cu partidul, de această dată aflăm că la bunăstarea partidului au contribuit substanțial președinți de raioane, consilieri locali, funcţionari şi angajaţi ai instituţiilor de stat. Donațiile sunt generoase, depășind, în unele cazuri, jumătate din veniturile anuale ale familiilor acestora. „Fisc-ul ar trebui să se autosesizeze în cazul persoanelor care fac donații mai mari decât veniturile”, spune experta Ecaterina Mardarovici. Ea mai afirmă că partidele utilizează mai multe scheme de legalizare a banilor de proveniență necunoscută, iar membrii deseori semnează donații pe care în realitate nu le fac.

„Moldovenii încep să privească spre Vest, sunt mai puţin interesaţi să trimită fructe şi legume cu molii în Federaţia Rusă”, scrie Alexandru Vakulovski pe deschide.md într-un comentariu despre un recent sondaj IMAS realizat la comanda PDM. El observă că stânga pro-rusă începe să piardă teren şi că tot mai mulţi moldoveni se gândesc la un viitor în Uniunea Europeană. „Bizar e că 44 la sută văd un viitor în Uniunea Vamală, ceea ce înseamnă că mai avem indecişi, care ar sta cu picioarele în două bărci”, scrie Vakulovski.

Independent.md constată diferențe semnificative între datele sondajului IMAS şi cele ale sondajului publicat o săptămâna mai devreme de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor. Cele mai semnificative diferențe între cele două cercetări apar în contextul preferințelor vectorului extern. „În cercetarea sociologilor și demografilor balanța înclină pentru Uniunea Euroasiatică”, iar „în cea a IMAS ea este categoric în favoarea Uniunii Europene, cu cifre nemaiîntâlnite din 2009 până în prezent”. IMAS atestă o creștere cu peste 10 procente a preferințelor pentru UE, se mai spune în articol.

„Orice apropiere a Chișinăului de România, NATO sau UE va expune R. Moldova războiului hibrid” constată Răzvan Munteanu într-o analiză publicată în Timpul. După părerea sa „cea mai importantă lecție pentru R. Moldova este dată de modul în care fenomenul accentuat al corupției slăbește capacitatea de reacție a unui stat, așa cum Ucraina a fost transformată într-o țară captivă a grupurilor de interese externe”. Autorul crede că R. Moldova nu își permite luxul neutralității ținând cont că se află în cea mai tensionată regiune a Europei. „Orice trecere a timpului fără inițiativă politică care să țină cont, printre altele, și de experiența Ucrainei, mergându-se pe premiza că R. Moldova poate juca la ambele capete, atât cu UE, cât și cu Federația Rusă, nu va accentua decât ceea ce deja are loc. Și anume - războiul hibrid”, concluzionează Răzvan Munteanu.

XS
SM
MD
LG