Linkuri accesibilitate

Interesul major al Moscovei ar fi acum ca forţele pro-ruse de la Chişinău, să câştige majoritatea în alegerile parlamentare din 2018 (Ion Tăbîrțâ/Tribuna.md)


Moldova - Newsstand, generic

„Moscova ar putea provoca tensiuni militare pe Nistru” (opinii analiști la Radio Chișinău).

Declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persoană indizerabilă în Moldova rămâne a fi subiectul dominant în presa de la Chişinău. Expertul în securitate Aurelian Lavric face o paralelă între această decizie a Guvernului moldovean și declararea independenței Republicii Moldova. El crede că ambele ar fi false fapte eroice. Expertul aminteşte că în 1991, parlamentarii moldoveni au așteptat 3 zile după ce Ucraina și-a proclamat independența și încredințându-se că nu vor păți nimic de la metropola moscovită au votat ce a votat și Kievul, devenind „eroi”. În cazul lui Rogozin situaţia e asemănătoare, crede expertul. „Asistăm la momente de „eroism” și probabil, guvernanții moldoveni își vor acorda decorații pentru acest gest, scrie analistul. Numai că, observă el, lui D. Rogozin îi fusese de mult timp interzis accesul prin Ucraina și UE, „de aceea el oricum nu putea ajunge în Republica Moldova, fără să mai fie declarat indezirabil pe teritoriul statului moldovean”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct


Jurnalistul Victor Nichituș scrie la același subiect pe blogul său că „adevărata miză a Kremlinului ar fi schimbarea lui Rogozin” în lumina ultimelor involuții ale procesului transnistrean. „Autoritățile ruse au conștientizat necesitatea unui negociator, mai tehnic și mai calificat”, notează, între altele, Victor Nichituș.

Analistul politic Ion Tăbîrță crede că interesul major al Rusiei în Republica Moldova, ar fi acum ca forţele pro-ruse de la Chişinău, în speţă PSRM să câştige majoritatea în alegerile parlamentare din 2018. Prin urmare, analistul sugerează că Rusia își va gândi strategic eventualele reacții de răspuns la decizia Chișinăului în privința lui Rogozin. „Mai degrabă se va merge după tactica biciului și a zăhărelului”, anticipează analistul citat de tribuna.md.

Decizia de a-l declara indezirabil pe Rogozin ar avea de-a face cu recentele declarații ale acestuia despre liderul PD Vlad Plahotniuc, notează Tudor Cojocariu pe blogul său. „Într-un acces de demnitate națională, întărit de alt acces de demnitate personală a coordonatorului Plahotniuc, puterea a zis că până aici i-a fost rusului. Or, agresiunea împotriva proaspătului stat RM în 1992, uciderea a sute de cetățeni moldoveni și ocuparea teritoriului nostru ”suveran și indivizibil” nu se poate compara cu insulta pe care a suferit-o coordonatorul”. Comentatorul mai crede că episodul ar fi parte a unui scenariu croit de Plahotniuc împreună cu Dodon și speră că partenerii europeni vor înțelege acest lucru.

Editorialistul portalului de limba rusă newsmaker.md, Evgheni Şolari ajunge la concluzia că decizia Guvernului moldovean a favorizat o singură persoană, pe liderul democraţilor Vlad Plahotniuc. Iar pe preşedintele pro-rus Igor Dodon l-a pus într-o situaţie „delicată”. Prin acest gest guvernarea şi conducătorul de facto al ţării Vlad Plahotniuc şi-au atras deja simpatii, inclusiv din partea celor mai aprigi critici ai actualei guvernări, scrie Şolari. El sugerează, între altele, că Moscovei îi va fi greu să pedepsească guvernul democrat de la Chişinău, fără a-i aduce prejudicii de imagine preşedintelui pro-rus Igor Dodon, pe care Moscova îl sprijină.

O amplă analiză despre Rogozin şi cum a ajuns acesta indezirabil în Moldova semnată de politologul Annaslav Iakovenko publică portalul de limbă rusă ava.md. Cazul Rogozin e un „semnal clar” transmis Moscovei de către Chişinău că „vechile metode de lucru în regiune nu mai pot fi acceptate”. Autorităţile de la Chişinău ar sugera astfel Moscovei să-şi schimbe candidatura dacă mai vrea să participe activ la reglementarea conflictului transnistrean. Or Dmitri Rogozin care „urma să pună în aplicare un nou plan Kozak urmat de federalizarea Moldovei după scenariul Kremlinului nu mai este acceptat în procesul de negocieri”, scrie, între altele, politologul.

„Moscova ar putea provoca tensiuni militare pe Nistru, ca răspuns la decizia cu privire la Rogozin”, titrează Radio Chişinău într-un articol în care inserează opiniile mai multor analişti. Ei laudă decizia Guvernului moldovean, dar anticipează reacţii pe măsură din partea Moscovei. De exemplu, analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador al Chişinăul la Moscova, crede că „vor exista sancțiuni economice, nu este exclus că se va umbla și în zona migranților moldoveni, dar nu exclud că politicul rusesc va examina metode și mai dure, care ar putea ajunge la declanșarea unor tensiuni de ordin militar în zona conflictului transnistrean”, avertizează Anatol Țăranu.

Petru Grozavu revine în Ziarul de Gardă la relaţia dintre Plahotniuc şi Dodon despre care spune că seamănă la un joc al aliaţilor mai curând, decât la un război între adversari. „Faptul că „proeuropeanul” Plahotniuc a trecut pod peste vocea partenerilor occidentali şi a ales să facă tranzacţii cu pro-rusul Dodon în proiectul votului mixt pune foarte multe semne de întrebare dacă războiul dintre cei doi e un război sau joc”, scrie editorialistul. El nu exclude însă că după ce a profitat de votul lui Dodon pentru schimbarea sistemului electora, Vlad Plahoniuc ar putea să-şi permită a fi cu Dodon aşa cum a fost cu alţi posibili adversari. „Cazul Filat nu cred să existe într-un singur exemplar în planurile lui Plahotniuc”, concluzionează Petru Grozavu.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG