Linkuri accesibilitate

Reținerea lui Chirtoacă și a fostului deputat Chiril Lucinschi distrag opinia publică de la subiecte politice extrem de importante (D. Cenușă)


„Discursul urii” (Mircea V. Ciobanu/Jurnal de Chișinău).

Reținerile de joi sunt cele mai comentate în presă şi pe rețele de socializare.

Analistul Igor Munteanu directorul executiv al Institului Viitorul spunea, joi seara, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova că asupra primăriei apasă de mai mult timp niște nori, dar și asupra justiției: „Admit că anumite acuzații care se fac ar putea să aibă și încărcătură politică, dar nu pun mâna în foc pentru că felul în care funcționează primăria este sub orice critică și asta se vede în felul în care se intoxică și se asfixiază orașul. Multă lume înțelege că aceste arestări ar putea să aibă conotație politică și toată lumea arată cu degetul la ce se întâmplă cu coaliția de guvernare. De aici apar marile întrebări. Dacă scoaterea PL de la guvernare, care este un fapt aproape împlinit, nu explică oare de ce asupra unor oficiali din primăria municipiului Chișinău se aplică cu asemenea intensitate și fervoare legea. Multă lume își pune întrebarea dacă este un caz real și dacă nu este răfuială politică”, a afirmat, între altele, Igor Munteanu.

Politologul Dionis Cenușă notează pe Facebook că lanțul de arestări nu ar fi „deloc întâmplător” și că „Partidul Democrat lovește în trei ținte odată”. „Arestarea vice-președintelui PL, Dorin Chirtoacă, îi sperie de-a binelea pe liberali. Dacă nu îi poate atrage de partea sa în cazul votului mixt, atunci democrații și Plahotniuc le sugerează să se gândească de câteva ori înainte de a face declarații anti-guvernamentale”. În al doilea rând, notează Cenușă, reținerea lui Chirtoacă, dar și a fostului deputat Chiril Lucinschi distrag opinia publică de la subiecte politice extrem de importante, cum ar fi schimbarea sistemului electoral. Aceste arestări nu ar fi deloc „binevenite” şi pentru opoziția extra-parlamentară, pentru că „este dificil să mobilizezi protestele, când au loc arestări în dreapta și în stânga”. Dionis Cenușă notează pe final că autoritățile ar vrea să creeze impresia că realizează parte din condiționalități pentru a putea obține asistența macro-financiară de 100 de milioane euro promisă de UE. „Democrații au la dispoziție circa o lună pentru a acumula rezultate cât mai impresionante astfel ca europenilor să le fie dificil să blocheze asistența financiară din cauza eventualei introduceri a votului mixt”.

Politicianul român Eugen Tomac notează tot pe Facebook – „înțeleg perfect ce se întâmplă la Chișinău. Sper să înțeleagă, măcar în al doisprezecelea ceas, și cei care l-au sacrificat pe Dorin Chirtoacă”. El aminteşte în context dispariţia miliardului de dolari şi observă că „beneficiarii reali sunt liberi” și se amuză de spectacolul de la Chișinău. „Cine alții dacă nu ei știu cel mai bine care este scopul ultimelor mișcări cu iz de „dreptate". Urmează vremuri interesante la Est de Prut, punctează Eugen Tomac.

Activistul Valeriu Paşa a analizat legislaţia municipală pentru răspunde la întrebarea cine ar putea să preia conducerea Primăriei după ce primarul Dorin Chirtoacă a fost reţinut, iar cei doi viceprimari certaţi şi ei cu legea, Nistor Grozavu şi Vlad Coteţ, au fost suspendaţi din funcţie. „Primarul în exercițiu încă e Dorin Chirtoacă. Dacă el va fi suspendat din funcție prin decizie de judecată - primar interimar va devenit Nistor Grozavu. În caz că nu Grozavu, Chirtoacă, chiar și din penitenciar, poate să își bage viceprimarii lui (sau care îi vor fi băgați lui). Didenco are șanse infime și pe o perioadă deosebit de scurtă să devină primar interimar. Sunt șanse aproape de zero (dacă se merge după lege) ca primarul interimar să fie decis în CMC”, notează Valeriu Paşa. El mai crede că „stăpânul real al situației din Primărie e acum Vlad Plahotniuc. Prin controlul asupra justiției el poate să decidă deja mâine suspendarea și a lui Chirtoacă, și a lui Grozavu și a lui Didenco trimițând decizia în CMC. Iar asta nu înseamnă că vor decide cei din CMC”. Pe final activistul susţine că referendumul de revocare a primarului Chirtoacă oricum trebuie să aibă loc.

Ziarul Timpul titrează la secțiunea editoriale că acum statul Republica Moldova, cu adevărat va fi capturat de „doi monștri cu clonț de uliu: de președintele unora – Igor Dodon și de consilierul acestuia: Ivan Ceban”. Președinte vrea să fie „țar în statul acesta, iar Ion Ceban, care e și consilier municipal „se visează mare șef” pe capitala acestui stat. „Dacă nu vom fi atenți, nici nu o să observăm cum devenim captivi celor doi napoleoni îngâmfați și răi. Ei nu ne iubesc, sunt bolnavi incurabil de ură” concluzionează autorul editorialului.

„Discursul urii” - editorial semnat în Jurnal de Chișinău de Mircea V Ciobanu. El face referință la președintele Igor Dodon despre care scrie că s-a „divulgat ca homofob” atunci când a declarat „aparent delicat” că e împotriva marșului „Fără Frică” al comunității LGBT spunând că acesta ar contraveni valorilor tradiționale, religiei ortodoxe și moralității. „El nu este obligat să apere „ortodoxia” sau nişte vagi şi interpretabile „valori tradiţionale”. Cu atât mai puţin, nu e obligat să fie „moralist”. Președintele e obligat să apere drepturile tuturor. Şi în primul rând pe cele ale minoritarilor, ale marginalilor, ale păturilor vulnerabile”, notează autorul inserând şi nişte prevederi din Constituţie. „În caz contrar, el trebuie acţionat în judecată pentru instigare la ură şi demis pentru că nu a făcut faţă obligaţiilor”, concluzionează Mircea V Ciobanu.

„Politicienii-proprietari de presă mențin instituțiile media pentru a le utiliza ca suport informațional pentru acțiunile lor de capturare a statului”, a afirmat Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independent într-un interviu la media-azi.md. El face referinţă la un recent studiu în care au fost monitorizate două grupuri mari mediatice, unul al Partidului Democrat (PD) în jurul politicianului Vladimir Plahotniuc și celălalt al Partidului Socialiștilor (PSRM), în jurul Președintelui Igor Dodon. „Instituții media de top servesc interesului grupurilor politico-economice respective de acaparare a instituțiilor publice. Ele sunt platforme prin intermediul cărora, respectivele grupuri de interese inoculează în mintea cetățenilor că deciziile pe care le adoptă ele sunt unicele posibile.” O altă concluzie este că și opoziția, la fel ca și guvernarea, nu percepe media ca pe altceva decât instrument de influenţă, notează Petru Macovei.

XS
SM
MD
LG