Linkuri accesibilitate

Alegerile pentru Chişinău vor fi o bătălie geopolitică (Dan Dungaciu citat de Jurnal.md)


Stand de ziare în capitala moldoveană.
Stand de ziare în capitala moldoveană.

Revista presei matinale din R.Moldova.

Forţele pro-europene nu ar trebui să aibă un candidat comun la apropiatul scrutin din capitală, cel puţin în primul tur. De această părere este editorialist Nicolae Negru. „Cred că fiecare partid trebuie să-și propună candidatul său … iar în turul doi partidele se vor putea înțelege şi vor sprijini pe cel pe care l-au preferat alegătorii”, a spus Negru citat de tribuna.md. El mai crede că confruntările geopolitice sunt o pistă greşită în alegerile locale. „Trebuie ales un Primar capabil, nu unul pro-est sau pro-vest. Desigur, e obligatoriu să fie pro-european, dar această condiție nu este suficientă …, trebuie să mai aibă și capacitate”, a concluzionat Nicolae Negru.

Analistul politic Anatol Ţăranu crede dimpotrivă că soluția ideală ar fi fost dacă exista un candidat unic pe vectorul vestic la alegerile noi din municipiul Chișinău, dar are îndoieli că un asemenea pretendent va apărea. „Animozitățile, conflictul în tabăra pro-europeană sunt profunde și pronunțate”, a afirmat Ţăranu la postul Publika TV, citat de agenția de presă IPN. Anatol Țăranu sugerează că liderul PPDA Andrei Năstase s-a lansat în această campanie nu pentru a câștiga alegerile în Chișinău, ci ca să ridice ratingul partidului. Comentatorul Petru Bogatu critică şi el felul în care s-a lansat în campanie Andrei Năstase, dar şi modul cum a reacţionat lidera PAS Maia Sandu. Despre candidatul liberalilor, Valeriu Munteanu, Bogatu crede că este cea mai bună candidatură pe care putea să o identifice PL. „Acest pas a fost făcut pentru a menține partidul pe linia de plutire”, concluzionează Petru Bogatu.

IPN îl citează şi pe liderul PLDM Viorel Cibotaru care a declarat la postul TVC 21 că formaţiunea pe care o conduce are un pretendent pentru alegerile din municipiul Chișinău, dar ar putea susține un candidat comun al partidelor de dreapta. „Decizia noastră va depinde în ce măsură comportamentul nostru va aduce contribuție la această victorie comună a partidelor pro-europene. Este o suprasarcină, este foarte complicată. Ea trebuie explicată activului partidului”, a spus Cibotaru.

„Alegerile pentru Chişinău sunt cruciale. În turul doi vor ajunge candidatul lui Dodon şi Plahotniuc şi candidatul proeuropean. Va fi o bătălie geopolitică… ”, a spus sociologul şi expertul geopolitic român Dan Dungaciu la o dezbatere organizată la Bucureşti de Fundaţia Universitară a Mării Negre, relatează Jurnal.md. Dungaciu a mai afirmat că alegerile parlamentare, la fel, sunt o miză esenţială. „S-ar putea să asistăm la o coaliţie largă dintre partidul lui Plahotniuc, cel al lui Dodon, iar liantul dintre cele două partide va fi gruparea aşa-numiţilor independenţi, adică cei aleşi în urma schimbării sistemului electoral”.

Editorialistul portalului Tribuna.md Dumitru Spătaru scrie despre greşeala care ar putea fi fatală pentru curentul unionist din Moldova. El observă că în ultima vreme lupta pentru unire a trecut pe filiera cetățenească, nu mai este animată doar de politicieni şi organizaţii obşteşti. În rezultat, ponderea curentului unionist a crescut. Numai că, remarcă Spătaru, „unii unionişti au cam uitat de scopul major – unirea cu România, transformând un obiectiv sfânt într-o banală luptă politică”. Comentatorul insistă că lupta trebuie dusă pentru unire, dar nu împotriva celor ce nu-şi doresc unirea. „Or, în momentul în care lupta pentru idealul unirii va fi substituită de lupta cu Igor Dodon, putem pune cruce pe realizarea obiectivului de reunificare a neamului românesc”, concluzionează Dumitru Spătaru.

De ce istoricii din R. Moldova sunt divizați în pro-români și stataliști, citiţi explicaţii ale experţilor în Ziarul Naţional. Istoricul Gheorghe Negru susţine, între altele, că „până nu vor dispărea miturile imperialiste, n-o să fim o majoritate care gândește lucid și acționează în spiritul istoriei naționale”. O altă concluzie a istoricului e că „nu putem construi niciun stat, nicio societate pe minciună. (...) Altă alternativă nu avem decât să acceptăm adevărurile care sunt în concordanță cu ale înaintașilor noștri, cu istoria noastră care ne-a creat așa cum suntem noi”. Analistul Anatol Țăranu spune că istoria se bazează pe documentare, dar și interpretare deseori subiectivă.

Radio Chişinău publică pe site opinia experţilor Centrului de Politici și Reforme despre refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru anularea sistemului de vot mixt. „E o probă a degradării mecanismelor democratice”, consideră experţii. „CEC şi-a depășit atribuțiile … a făcut o proprie interpretare a prevederilor Codului Electoral și a Constituției … lipsind astfel cetățenii de dreptul de a iniția referendumuri legislative”, mai constată experţii.

XS
SM
MD
LG