Linkuri accesibilitate

„Mesajul aderării RM la UE a cam dispărut în ultimul timp” (I.Tăbîrță/ JurnalTV)


Este important că liderii celor 27 de state comunitare au recunoscut inițiativa trio-ului Republica Moldova - Ucraina - Georgia de a consolida cooperarea în scopul integrării europene, însă relația cu Uniunea Europeană va fi determinată de implementarea Acordului de Asociere și de funcționarea statului de drept și a justiției, a atenționat comentatorul politic Ion Tăbîrță, citat de Radio Chișinău. „Trebuie să înțelegem că oricum relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi la nivelul relației bilaterale între Chișinău și Bruxelles. [...] Foștii conducătorii ai Republicii Moldova nicidecum nu își doreau să funcționeze justiția”, afirmă Tăbîrță.

Întrebat despre mesajul Maiei Sandu, lansat în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, comentatorul politic Ion Tăbîrță a declarat pentru Jurnal TV că mesajul aderării RM la UE a cam dispărut în ultimul timp din spațiul public și e important pentru cetățeni să-l audă. Totodată, este un mesaj de tatonare și realizarea lui depinde deja de modul cum vor reuși autoritățile RM să implementeze Acordul de Asociere și acele angajamente pe care și le-au asumat față de UE, consideră el. Expertul a menționat că aderarea RM ori a altor state din Parteneriatul Estic nu reprezintă la momentul actual o prioritate pentru Uniunea Europeană. Unele țări cum ar fi Franța, Germania, Italia continuă să ne perceapă ca pe niște state problematice, subliniază Tăbîrță.

Demograful Valeriu Sainsus a afirmat pentru IPN că natalitatea trebuie susținută de către stat. „Emigrația a afectat profund piața muncii și a periclitat foarte mult sistemul de pensii”, a menționat el. În opinia sa, Republicii Moldova îi lipsește o abordare strategică, iar politicienii privesc lucrurile dintr-o perspectivă de scurtă durată. „Aceasta aduce la faptul că politicienii sunt mai mult preocupați de următoarele alegeri, decât de implementarea unor programe de lungă durată, care pot schimba profund starea lucrurilor din țară”, afirmă Sainsus. El conchide că în cazul în care nu va fi redresată situația demografică, va fi dificil de asigurat dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Ghenadie Tanas, șeful Direcției generale urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie, numit recent de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”, deține oficial circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău, se scrie într-o anchetă publicată de Ziarul de Gardă. În articol se amintește că în 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

Adrian Ciubotaru se întreabă într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău de ce Rusia și-a concentrat trupele la granița cu Ucraina. El scrie că Putin și echipa lui de securiști s-au îndoit întotdeauna de curajul clasei politice din Vest, iar de aici vine tupeul cu care au încercat să o intimideze și să o umilească. „Și, cine știe, poate că acesta e adevăratul mobil al agresivității rusești față de occidentali: să-i trombonească pe fraieri. Iar restul nu-i decât un pretext, bine camuflat ideologic și propagandistic”, afirmă el. La urma urmei, regimul actual de la Moscova provine dintr-un mediu unde trasul clapei e o chestiune de onoare, indiferent de prețul plătit, subliniază autorul.

Portalul Mold-Street.com scrie că beneficiarul Aeroportului Chișinău ar deține patru imobile de lux la Londra. E vorba de afaceristul rus Andrei Goncearenko, care deține 95% din capitalul Avia Invest SRL – firma din Republica Moldova care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, se scrie în articol. Potrivit unui studiu britanic, Goncearenko face parte dintr-un grup de cleptocrați din spațiul postsovietic, care au achiziționat proprietăți imobiliare de lux în cele mai prestigioase cartiere din Londra.

XS
SM
MD
LG