Linkuri accesibilitate

Cum și când se cunoaște o guvernare bună? (Petru Grozavu/ ZdG)


Revista matinala a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Ajutorul oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice este unul substanțial și binevenit în situația în care se află Chișinăul, a apreciat comentatorul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. El a subliniat în acest context că, prin acest gest, Uniunea Europeană demonstrează încă o dată că este partenerul de încredere al Republicii Moldova, spre deosebire de Federația Rusă. „Trebuie încă o dată să înțelegem cine este gata să ajute Republica Moldova pentru a se dezvolta, pentru a face față problemelor cu care se confruntă și cine folosește în anumit context politic, geopolitic, economic, dacă doriți, doar pentru a-și spori influența prin a lovi în Republica Moldova”, consideră Tăbârță.

Anunțul Uniunii Europene privind acordarea celor 60 de milioane de euro vine să ofere mai multă încredere populației că autoritățile de la Chișinău au capacitatea să gestioneze criza energetică. Este opinia expertului economic Viorel Gârbu, citat de IPN, potrivit căruia ar fi indicat ca banii să fie cheltuiți pentru compensarea tarifelor pentru consumatorii casnici cu venituri modeste. În aceeași ordine de idei, comentatorul politic Viorel Ciubotaru spune că o parte din fondurile alocate acum de Uniunea Europeană ar trebui direcționate spre fortificarea securității energetice a țării, prin diversificarea surselor. „Cetățenii trebuie să aibă certitudinea că gaz vom avea, el va fi la un preț rezonabil și vor exista compensații pentru păturile social-vulnerabile”, a mai spus Cibotaru.

„În contextul acestei crize energetice, R. Moldova are nevoie de ajutorul nostru mai mult decât oricând. Federația Rusă a încercat să șantajeze din nou Chișinăul”, declarația aparține eurodeputatului român Siegfried Mureșan, citat de Infotag. Acțiunile Federației Ruse nu ar fi făcut altceva decât să ducă la o creștere și mai mare a prețului la gaze și la scumpiri în lanț în urma cărora ar fi fost afectați toți cetățenii Republicii Moldova, în special pensionarii și oamenii cu venituri mici, a mai spus oficialul.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că în curând urmează prima probă de foc pentru PAS, de la intrarea în mandat: se împlinesc 100 de zile de la învestirea în funcție a Guvernului Gavrilița. „Nu va fi simplu la raport, în condițiile în care crizele au luat cu asalt R. Moldova. PAS are ce raporta, dar are și ce i se reproșa”, consideră el. Grozavu se întreabă: o guvernare bună, când și cum se cunoaște? „Când e dreaptă cu toți: cu răii este rea și bună cu bunii”, conchide autorul.

Despre șantajul Kremlinului și slăbiciunea Chișinăului scrie Ilie Gulca pentru Gazeta de Chișinău. În material e citat Sergiu Tofilat, fost consilier pe probleme energetice al președintei Maia Sandu, care a precizat că Gazprom nu a furnizat intenționat cantitatea necesară de gaze pe care o consumă Republica Moldova în decursul unei luni. În aceste condiții, expertul susține că pentru R. Moldova ar fi simplu să cumpere gaze de la parteneri pentru a ne ajuta să trecem această iarnă chiar și la prețurile actuale de piață, cu condiția să primim aproximativ 600 de milioane de euro ajutor.

Într-un editorial pentru NordNews.md, Anatol Moraru scrie că Rusia lui Putin încearcă din răsputeri să refacă cu tot dinadinsul defuncta URSS. Fostele republici, care nu ascultă de Kremlin, s-au trezit cu probleme serioase, opinează autorul. „Rusia lui Putin a devenit o țară nocivă/toxică pentru majoritatea statelor dezvoltate din lume, folosind ca arme de influență războaiele hibride, implicările în scrutinele electorale, subvenționarea formațiunilor sau oamenilor politici proruși, exercițiile hackerilor și, tot mai mult în ultimul timp, gazul”, subliniază Moraru. În opinia lui, e nevoie de identificarea urgentă a surselor alternative de achiziție a gazelor, fie și mai scumpe, altfel chiar riscăm să înghețăm de frig la iarnă, or „Gazpromul nu-i cruță nici pe ruși, darămite pe noi”.

XS
SM
MD
LG