Linkuri accesibilitate

Criza din Siria în dezbaterea reuniunii de astăzi din Italia a șefilor diplomațiilor statelor membre în G7


Ministrul de externe britanic Boris Johnson intenționează să insiste ca participanții să ceară Rusiei să nu-l mai sprijine pe președintele sirian Bashar al-Assad.

În Italia are loc reuniunea miniștrilor de externe din G7, grupul principalelor 7 state industrializate, la care se va discuta criza din Siria. Reuniunea de luni pregătește și summitul G7 din mai, de la Taormina, la care este așteptat președintele american Donald Trump.

Până în 2014, la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, Rusia a făcut și ea parte din acest grup, care se se numea G8. Potrivit publicației „Sunday Times”, ministrul de externe britanic Boris Johnson va insista ca participanții să ceară Rusiei să nu-l mai sprijine pe președintele sirian Bashar al-Assad, în caz contrar riscând noi sancțiuni internaționale.

Regimul Assad este acuzat de Statele Unite și aliații occidentali că ar fi lansat atacul ce ar fi folosit arme chimice, marțea trecută (la 4 aprilie), în regiunea Idbil, și care a provocat o ripostă fermă din partea Statelor Unite. Vineri, americanii au distrus partial baza aeriană siriană de unde se bănuiește că s-a lansat atacul chimic.

La reuniniunea G7 este de așteptat ca secretarului de stat american Rext Tillerson să i se ceară explicații despre strategia Statelor Unite, pentru că bombardamentul de vineri nu se „potrivește” cu declarațiile anterioare ale președintelui Donald Trump că America „nu va mai fi polițistul lumii”.

XS
SM
MD
LG