Linkuri accesibilitate

Ecouri la reuniunea de la Praga a liderilor partidelor de extremă-dreapta din UE (VIDEO)


La protestul de la Praga împotriva extremei-drepte
La protestul de la Praga împotriva extremei-drepte

Jiří Pospíšil (TOP 09): „La Praga s-au reunit extremiștii care amenință interesele Europei și ale Cehiei. Vor ieșirea din UE și NATO, vor să se apropie de Rusia putinistă.”

În Cehia continuă să se facă auzite ecourile unei reuniuni organizate la sfârșitul săptămânii trecute de liderul anti-imigraționist și anti-islamist ceh Tomio Okamura, cu participarea „colegilor” săi de extremă-dreapta din Franța, Olanda sau Marea Britanie. Vineri și sâmbătă sute de oameni au demonstrat la Praga împotriva reuniunii, proclamând că „politica fricii” nu rezolvă nimic și că „naziștii nu își au locul în Europa viitorului”.

Într-o postare pe Facebook, luni, liderul Partidului Libertatea și Democrația Directă (SPD) din Cehia, Tomio Okamura, a învinuit de violențe protestatarii adunați sâmbătă, 16 decembrie, la un hotel de la marginea Pragăi unde a avut loc reuniunea extremei-drepte europene, cu participarea unor nume sonore ca Marine Le Pen sau Geert Wilders.

Potrivit lui Okamura, protestatarii ar fi bruscat-o pe o participantă britanică la conferință. Organizatorii demonstrației – mai multe asociații civice și partide politice - au dezmințit că ar fi avut loc un asemenea incident.

Printre cei pe care Tomio Okamura i-a acuzat de violențe se numără propriul său frate, Hayato Okamura, politician de centru-dreapta care de o vreme avertizează în mod public asupra pericolului pentru democrație pe care-l reprezintă fratele său Tomio și partidul lui, votat de unul din zece alegători cehi la ultimele alegeri parlamentare.

Vorbind în fața hotelului unde fratele său Tomio și colegii lui extremiști-populiști puneau la cale viitorul Europei, Hayato Okamura a spus că el a venit la protest pentru că se teme că Europa unită, cea care a garantat pacea pe continent în ultimele șapte decenii, este amenințată. „Nu vrem să-i lăsăm să distrugă UE, vrem să o păstrăm pentru copiii și strănepoții noștri”, a spus vorbitorul.

Reuniunea liderilor europeni de extremă dreapta de la Praga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Potrivit relatărilor din presa cehă, la conferința de la Praga liderii extremei-drepte și-au reiterat criticile la adresa Uniunii Europene și a imigrației. Șefa extremei-drepte din Franța, Marine Le Pen, a făcut apel la „subminarea din interior” a Uniunii Europene, care ar fi pe punctul de a-și da „ultima suflare”.

Marine Le Pen la Praga
Marine Le Pen la Praga

În locul UE, Le Pen propune, ca și olandezul Geert Wilders, o „Europă a națiunilor suverane”, care să nu mai asculte „dictatul Bruxelles-ului”. Tomio Okamura s-a pronunțat și el pentru dezmembrarea UE, dar a insistat că libera circulație în interiorul ei trebuie menținută.

Înaintea conferinței de sâmbătă, liderii extremiști din alte țări europene au fost invitați în camera inferioară a parlamentului ceh de către vicepreședintele ei, Tomio Okamura, în ciuda protestelor unor politicieni cehi din partidele democratice, aflate în prezent în opoziție.

Tomio Okamura
Tomio Okamura

„La Praga s-au reunit extremiștii care amenință interesele Europei și ale Cehiei. Vor ieșirea din UE și NATO, vor să se apropie de Rusia putinistă. E trist că-i găzduiește vicepreședintele camerei inferioare a parlamentului”, a scris pe Facebook, Jiří Pospíšil, președintele partidului de centru-dreapta TOP 09.

În vârstă de 45 de ani, Tomio Okamura s-a născut la Tokio din mamă cehoaică și tată nipono-coreean. Mutat în Cehia în copilărie, a devenit cunoscut după revoluție ca om de afaceri, după care a intrat în politică cu propunerea de a introduce referendumul ca instrument de decizie, ca în Elveția, dar și cu atacuri stridente la adresa romilor, iar apoi a migranților.

În Cehia nu există vreo comunitate musulmană numeroasă, nici migranți din țările musulmane și nu a avut loc nici un atac terorist, dar teama de aceste posibilități figurează pe primele locuri între grijile cehilor în toate sondajele de opinie. Cehii se numără și printre popoarele europene cele mai nemulțumite de apartenența țării lor la UE, iar Okamura a obținut rezultate bune la ultimele alegeri promițând să organizeze un referendum pentru ieșirea din organizație după modelul celui din Marea Britanie, din vara anului 2016.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG