Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Statutul limbii ruse şi numirea Cristinei Balan ambasadoare la Washington

Mai mulți constituționaliști de la Chișinău atrag atenția că decizia magistraților de a anula Legea cu privire la funcționarea limbilor nu schimbă statutul limbii ruse, întrucât prevederile acesteia se regăsesc în alte acte normative. Hotărârea Curții Constituționale a fost însă tălmăcită diferit, cu intenția de a câștiga bonusuri de imagine politică, pe o chestiune artificială, de fapt, este de părere editorialistul de la „Ziarul Național”, Nicolae Negru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Una din primele critici față de hotărârea Curții a fost formulată de șeful statului, Igor Dodon, care a spus că „este o nouă mișcare politică a celor care au cetățenia unui alt stat”.

Apoi socialiștii au încercat fără izbândă să promoveze în parlament o declarație prin care cereau protejarea statutului limbilor minorităților din R. Moldova, inclusiv a limbii ruse.

Nicolae Negru: „Fiecare partid a încercat să scoată ceva dividende politice din această decizie. Socialiștii s-au pus imediat în funcție și se manifestă ca apărători ai rusofonilor, deși nimeni nu atentează. Decizia Curții Constituționale nu afectează cu nimic dreptul rusofonilor de a folosi limba rusă. De cealaltă parte, cei care au întrezărit în această decizie a curții că s-ar da mai multă dreptate limbii române, nu văd asta, adică lucrurile au rămas în echilibru.”

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Editorialistul crede că până la alegerile din toamnă este puțin probabil ca legiuitorii să adopte o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării, care să cuprindă inclusiv clarificarea privind limba oficială din Republica Moldova.

Observatorii de la Chișinău au tratat cu interes și faptul că Igor Dodon a acceptat numirea candidatei PD pentru funcția de ambasadoare în Statele Unite ale Americii. Preşedinţia nu a publicat decretul pe pagina oficială a instituției, decizia fiind cunoscută după un anunț al Cristinei Balan, pe o rețea de socializare.

Politologul Dionis Cenușă spune că există un amalgam de factori care lasă loc de interpretare:

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

„Cred că vorbim în primul rând vorbim despre o lipsă de transparență în tot ceea ce ține de modul cum sunt numiți unii ambasadori și cum sunt promovați în această funcție. Bineînțeles, trezesc unele suspiciuni felul în care Igor Dodon a hotărât să valideze această candidatură, având în vedere că, după cum spun socialiștii și președintele țării, există o rivalitate între ei și Partidul Democrat. Mai mult decât atât, cred că, cumva, poziția lui Dodon este influențată și de unii factori exogeni, el a anunțat că va pleca în State, cu ocazia promovării agendei sale privind valorile tradiționale, valorile familiei.”

Dionis Cenușa mai spune că poate fi vorba și de o concesie pe care șeful statului o face pentru a-și putea promova în schimb oamenii săi. Iată ce crede comentatorul despre felul în care fruntașa PD a ajuns ambasadoare la Washington:

„Modul în care această persoană a fost promovată pentru candidatura de ambasador în una din cele mai importante capitale ale lumii a fost deloc pozitiv pentru calitatea politicii din Republica Moldova, pentru că iarăși s-a sărit peste capul Ministerului de Externe, peste rolul comisiei parlamentare și a făcut-o liderul partidului, care nici măcar nu are o funcție oficială în instituțiile statului. Deci, acest lucru va sta în permanență în spatele numirii acestei candidaturi, dar eu cred că Partidul Democrat a luat această decizie având în fața lor niște obiective strategice mult mai importante, care, în primul rând, țin de influențarea deciziilor sau opiniei oficialilor americani despre politica din Republica Moldova.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG