Linkuri accesibilitate

Disputele lui Igor Dodon cu coaliția de guvernământ și Curtea Constituțională


Arcul de Triumf de pe strada Ștefan cel Mare din Chișinău (Daniel Mihăilescu/AFP)
Arcul de Triumf de pe strada Ștefan cel Mare din Chișinău (Daniel Mihăilescu/AFP)

Retrospectiva săptămânii politice

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


Opoziţia de centru-dreapta, inclusiv cea extraparlamentară, consideră că disputa dintre guvernarea coordonată de liderul PD Vlad Plahotniuc şi şeful statului, Igor Dodon, privind procesul de numire a miniştrilor este una „de ochii lumii”.

Marţi, Curtea Constituţională a decis, în urma unei sesizări din partea Executivului, că şeful statului nu poate bloca înlocuirea membrilor cabinetului de miniştri. Astăzi, Înalta Curte a hotărât că dacă preşedintele refuză să semneze decretul de numire a unui ministru, intervine interimatul funcţiei, iar premierul sau preşedintele Parlamentului pot decide în locul şefului statului. În opinia analistului Ion Tăbîrţă recentele evoluţii pe plan politic ridică mai multe semne de întrebare:

„După ce s-a folosit de Partidul Socialiştilor pentru a schimba sistemul electoral, Partidul Democrat a început o dispută cu Partidul Socialiştilor pentru a-i scădea din ratingul electoral sau, dimpotrivă, după ce a fost developată această coabitare politică între cele două partide, este simulat un conflict, însă această simulare se ridică la alt nivel calitativ? Toate aceste numiri în funcţii, interimate ale preşedintelui, nu sunt normale într-un stat funcţional. Pe de o parte, noi înţelegem prima parte a deciziei Curţii Constituţionale, care ne face lumină asupra posibilelor blocaje instituţionale venite din partea preşedintelui, pe de altă parte, nu prea este clar ce se întâmplă cu aceste interimate temporare. Ai impresia că pur şi simplu transformă preşedintele într-un jalon.”

Pe parcursul acestei săptămâni, vicedirectoarea Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, a criticat încercarea guvernanţilor de a frâna activitatea Agenţiei de Recuperarea a Bunurilor Infracţionale, creată în acest an.

Decizia a venit şi după recentul interviu al Ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, pentru Deschide.md care a precizat că îşi doreşte ca CNA să se concentreze de azi înainte pe „corupţia mică şi foarte mică”.

Faptul că autorităţile nu se grăbesc să numească şi un şef la Autoritatea Naţională de Integritate, menirea căreia e să verifice averile demnitarilor, o face pe Lilia Zaharia, ziaristă portalului Moldova Curată, să se întrebe dacă nu cumva guvernarea mimează lupta cu corupţia:

„Şi aici mă refer atât la Autoritatea Naţională de Integritate, instituţia anticorupţie foarte impotrantă, care însă de peste un an nu funcţionează fiindcă nu are conducere. În opinia mea, nu este voinţă politică pentru acest lucru. Acelaşi lucru îl vedem şi la Centrul Naţional Anticorupţie, iar în prezent există şi un proiect de lege care va diviza instituţia şi tot vedem partea reformării fără rezultate. În concluzie, cred că autorităţile publice centrale nu doresc ca autorităţile anticorupţie să funcţioneze. Experţii atât naţionali, cât şi internaţionali afirmă că avem legi bune în domeniul anticorupţiei, însă nu se vrea ca aceste legi să fie funcţionale.”

În această săptămână, Parlamentul a lansat concursul pentru şefia Centrului Naţional Anticorupţie care, din 25 octombrie, va rămâne fără director, după expirarea mandatului actualului şef CNA, Viorel Chetraru. Astăzi, în şedinţă plenară, Parlamentul a aprobat cererea de demisie a directoarei adjuncte a CNA, Cristina Ţărnă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG