Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Vizita experților Comisiei de la Veneția la Chișinău și sărbătorirea Zilei Victoriei de către președintele Igor Dodon la Moscova, sunt temele rubricii de astăzi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Vizita experţilor Comisiei de la Veneţia prilejuită de reforma electorală a fost unul dintre subiectele săptămânii mediatizat pe larg de presa de la Chişinău. Rând pe rând, în faţa delegației de juriști constituționali ai Consiliului Europei s-au prezentat politicieni de opoziţie, politicieni de la guvernare, parlamentari ori lideri ai formaţiunilor extraparlamentare, reprezentanţi ai societăţii civile care pichetează zilnic clădirea legislativului în semn de protest faţă de proiectele votate în prima lectură ori şefi ai organizaţiilor care sprijină iniţiativa guvernării. Aceste întrevederi însă nu au clarificat situaţia politică, este de părere directorul agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică.

„De fapt, nici nu ne putem aștepta că experții vor veni şi vor declara ceva. Sunt o echipă, o instituție de tehnicieni, ei nu sunt de la Comitetul Central, ei nu sunt de undeva să spună dacă asta e corect sau nu din punct de vedere politic, social. Vor spune ceva mai târziu dacă ceea ce propun, nu mai ştiu cine acum, PDM şi PSRM, pentru modificarea sistemului electoral este bine din punct de vedere juridic. Şi doar atât. Eventual vor mai face şi nişte recomandări. În acest sens, cred că semnalul cel mai puternic a venit zilele acestea de la Bruxelles, de la Parlamentul European, prin care s-a declarat intenția de a amâna cel puţin o decizie pentru finanțarea sau transferul celor 100 de milioane de euro. Aici, cred că, sunt nuanţele politice şi uite de lucrul acesta trebuie să ţină cont toţi cei implicați în disputa pro sau contra modificării sistemului electoral”.

Mai multe ONG-uri la care s-a alăturat şi opoziţia extraparlamentară au anunţat pentru duminică un protest în această chestiune. Un examen, în primul rând, pentru formaţiunile extraparlamentare ce ar demonstra capacitatea lor de organizare, dar şi pentru putere – dacă la manifestaţie vor veni mulţi participanţi fapt ce i-ar irita pe cei de la guvernare, afirmă redactorul-şef al portalului de limba rusă NewsMaker.md, Vladimir Soloviov.

Dacă s-ar face un clasament al celor mai răspândite imagini ale săptămânii cu politicieni moldoveni, pe primul loc ar fi de departe mărșăluirea președintelui Igor Dodon pe Piaţa Roşie din Moscova alături de omologul său rus Vladimir Putin, remarcă Vladimir Soloviov. Dodon a fost singurul şef de stat prezent la paradă şi a pozat pentru presa rusă în politicianul capabil să rezolve problemele bilaterale, adaugă jurnalistul de la NewsMaker.

„Toţi au văzut imagini video şi fotografii în care Dodon s-a aflat în permanență lângă Putin. Chiar dacă vizita a purtat un caracter ceremonios, deoarece a mers la parada victoriei de pe Piaţa Roşie, nu exclud - şi asta e o practică obișnuită - , ca lideri celor două state au abordat anumite probleme. De exemplu, imediat după această vizită a apărut ştirea că 20 de denumiri de vin ale combinatului Cricova pot fi livrate în Rusia. Adică, în principiu, această întrevedere s-a materializat şi prin fapte concrete”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG