Linkuri accesibilitate

Între remanierea guvernului și numirea unui nou șef al SIS


Arcul de triumf de la Chișinău
Arcul de triumf de la Chișinău

O retrospectivă a săptămînii politice moldovenești.

Premierul Pavel Filip a cerut repetat președintelui Igor Dodon să numească noii membri ai cabinetului de miniștri propuși de Partidul Democrat. Remanierea guvernamentală, care se poate sfârșit cu o nouă suspendare a șefului statului, este și una din temele retrospectivei săptămânii:

Remanierea guvernamentală din această săptămână s-a făcut sub pretextul „întăririi caracterului tehnocrat” al Executivului de la Chişinău. Mişcarea politică a fost un prilej pentru comentatori să se întrebe dacă nu cumva este una cu bătaie lungă înainte de alegerile parlamentare aşteptate anul viitor. Analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Ion Tăbîrţă spune că a rămas surprins de amploarea remanierii operate de guvernare:

„Dacă discuţiile referitoare la Dl Leancă erau deja de ceva timp, faptul că Dlui a fost numit cumva nu a fost o surpriză, însă revenirea Dlui Tănase, cu atât mai mult a Dlui Gaburici, desigur a luat pe multă lume prin surprindere, în afară de cei din culisele politicului moldovenesc, care decid tot. Faptul că se doreşte un guvern tehnocrat este doar un ambalaj frumos, care sună bine, cu iz de PR politic, dar cred că adevărata rațiune a actualei remanieri guvernamentale este în altă parte. Este o bătaie în perspectiva alegerilor parlamentare, este o bătaie pentru donatorii externi sau poate sunt şi alte aspecte? Or, probabil fiecare dintre miniştri, prim-viceminiştri numiţi, pentru ei au fost stabilite anumite obiective individuale.”

Remanierea guvernamentală a fost urmată de numirea unui nou şef la Serviciul de Informaţii şi Securitate. SIS-ul va fi condus de fostul ministru al justiţiei din perioada guvernării comuniste, mai exact între anii 2006 şi 2009, Vitalie Pîrlog. Pentru comentatorul stabilit la Paris, Vitalie Vovc, această numire ridică mai multe semne de întrebare:

„În special în contextul în care ne vin din ţările vecine, din Ucraina, ştiri despre înalţi demnitari acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei şi din Polonia au venit asemenea ştiri. Bine, nu ştim noi pe cât de fondate sunt, dar cel puţin numirea Dlui Pîrlog în calitate de şef pe SIS, nu poate să trezească îngrijorări. Amintim că PCRM este condus de Vladimir Voronin, care a fost şi ultimul ministru de Interne al RSS Moldoveneşti, care are viziuni vădit pro-ruse. Deci, nu se leagă absolut nici într-un fel această numire cu mesajele pro-europene ale Coaliţiei de guvernare, nici cu unele acţiuni cum ar fi noul Cod audiovizual şi Legea anti-propagandă rusească, deci, oarecum se bat în cap toate aceste lucruri şi nu pot să nu trezească mari îngrijorări.”

În discursul său dinaintea votului, noul director SIS, Vitalie Pîrlog, a spus că doreşte o colaborae mai strânsă cu societatea civilă, astfel încât Servicul de Informaţii şi Securitate să nu fie perceput de oameni „drept o bâtă”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG