Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Implicațiile politice ale congresului familiei organizat de președintele Igor Dodon și posibilele consecințe ale expulzării profesorilor turci.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct


La începutul acestei săptămâni, adică în ajunul Congresului mondial al Familiei, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi-au exprimat temerea că evenimentul riscă să semene neîncredere într-o societate și așa destul de fragmentată, cum este cea din Republica Moldova. Cercetătorul media Victor Gotişan dă dreptate ONG-iștilor, adăugând că organizatorii evenimentului ar căuta să acumuleze și puncte electorale, mai ales că în câteva luni sunt așteptate alegerile parlamentare:

„În percepția mea, de exemplu, tot asta este un PR politic pentru că probleme cu care se confruntă familiile nu le rezolvi făcând congrese, conferințe internaționale sau astfel de ședințe. Partidul Socialiștilor mizează sau insistă pe astfel de teme cum ar fi familia tradițională și bineînțeles că este un motiv să-și facă din nou publicitate politică în ajunul alegerilor parlamentare.”

Europa Liberă: Cât de mult rău fac întregii societăți asemenea mesaje?

Victor Gotișan
Victor Gotișan

„Chiar fac foarte mult rău pentru că, până la urmă, ei încearcă să victimizeze anumite părți ale societății. Asta s-a dat de înțeles. Doar familia tradițională și celelalte nu se acceptă, dar dacă ne uităm peste tabloul social al Republicii Moldova, putem vedea că foarte multe dintre familiile noastre practic nu le poți numi tradiționale – copiii sunt crescuți de un singur părinte sau de către bunici.”

O altă acțiune pentru care guvernarea de la Chișinău și-a atras critici, inclusiv internaționale, se referă la expulzarea celor 7 cetățeni turci, profesori de la rețeaua de licee „Orizont”. Portalul Anticorupție.md a scris că motivele care au stat la baza solicitării de extrădare a celor șapte persoane se bazează pe probe extrem de subțiri, cum ar fi denunțuri ale unor oameni din Turcia făcute pe numele lor. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, care administrează și pagina Anticorupție.md, crede că decizia autorităților moldovene vor avea consecințe serioase asupra relației Republicii Moldova cu partenerii săi occidentali:

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac

„Dacă autoritățile procedează așa ne îndreptăm spre un stat autoritar pentru că dacă nu se respectă drepturile omului și dacă oamenii sunt expulzați fără a le fi respectate drepturile, fără a le oferi posibilitatea să se apere, fără ca o instanță să constate vinovăția lor, iar acești oameni să fie trimiși în așa mod într-o închisoare din Turcia, unde se știe că vor fi torturați, este extrem de grav pentru o țară care declară că susține valorile europene. Asemenea comportament vine tocmai în contradicție cu drepturile omului și cu valorile democratice în general.”

Săptămânalul de investigații ​Ziarul de Gardă scrie în numărul de joi că pe lângă cei șapte profesori din rețeaua liceelor „Orizont”, alți 11 cetăţeni turci stabiliţi în Republica Moldova sunt declarați indezirabili şi obligaţi să părăsească teritoriul țării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG