Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Tiraspolul cere independența


Tiraspol, în fața clădirii Grupului operativ al trupelor ruse
Tiraspol, în fața clădirii Grupului operativ al trupelor ruse

Tiraspolul a cerut Chișinăului să recunoască independența regiunii separatiste transnistrene, după ce joi conducerea de vârf a Republicii Moldova a semnat o cerere de aderare a țării la Uniunea Europeană. Liderii de la Tiraspol spun că procesul reglementării nu mai poate continua în condițiile în care autoritățile moldovene au luat o asemenea decizie, ignorând cadrul existent al negocierilor, o decizie pe care aceștia o califică drept una „geopolitică”, de natură să modifice „frontierele internaționale și sferele de influență”. Cererea Tiraspolului de a reglementa, în cuvintele sale, „pe o cale civilizată” relația cu Chișinăul ca „între două state independente”, este și una din temele principale ale retrospectivei săptămânii, pregătită de Valentina Basiul.

Retrospectiva săptămânii: Tiraspolul cere independența
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

Solicitarea Tiraspolului de recunoaștere a independenței republicii separatiste, la o zi de la depunerea cererii de aderare a Chișinăului la Uniunea Europeană reprezintă pentru directorul agenției IPN, Valeriu Vasilică, o mutare a unor pioni pe tabla de șah ce poate complica și mai mult contextul regional. Jurnalistul și comentatorul politic tratează cu îngrijorare acest anunț, admițând ipoteza că războiul ar putea avansa și în direcția estică.

„Aceste piese au existat și există de 30 de ani. Acum cineva le-a mutat și ăsta este un semn că separatiștii știu ceva mai mult decât știe Chișinăul sau știm noi cu dumneavoastră ce se întâmplă în conflictul ruso-ucrainean. Nu cred că ei au făcut-o din proprie inițiativă, din capul lor, ca să spunem așa, și asta vorbește despre un scenariu de agravare a situației și pentru noi și asta confirmă încă o dată justețea acelui pas pe care l-a făcut R. Moldova prin înaintarea cererii, confirmă justețea, oportunitatea și necesitatea”.

Contextul de securitate este unul complicat, dar Valeriu Vasilică nu crede că aderarea poate avea loc mai rapid decât în regim obișnuit. El speră însă că partenerii occidentali vor oferi un sprijin mai mare fiind depusă această cerere a R. Moldova, învățând din lecția ucraineană, când ar fi reacționat, potrivit lui Vasilică, decât după ce temerile de invadare a Ucrainei s-au adeverit.

În ajun, președinta Maia Sandu a declarat la Jurnal TV că nimeni nu poate să spună cu certitudine cum vor evolua lucrurile în regiune. Dar i-a asigurat pe cetățeni că din toate informațiile pe care le are, inclusiv de la partenerii internaționali, „nu există nicio informație care ar spune că în R. Moldova urmează să se întâmple vreo operațiune militară”.

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că autoritățile moldovene s-au descurcat până acum admirabil cu gestionarea crizei refugiaților ucraineni și regretă că unii politicieni încearcă să profite semănând ură printre oameni.

„Dacă vorbim despre politicieni, mi se pare o chestiune de ipocrizie cel puțin atunci când încearcă într-un fel să se folosească de această criză pentru a lua anumite puncte. Eu i-aș sfătui pe aceștia care vorbesc de rău și încearcă într-un fel să bage strâmbe între cetățenii R. Moldova și cei care s-au refugiat le recomand să meargă să stea vreo câteva ore la Palanca sau la Tudora, aici unde e mai aproape, și să vadă cum mămici cu copii, de 2-3 ani, chiar bebeluși stau în rând ca să ia un microbuz sau autobuz care este dat de R. Moldova ca să se deplaseze spre zonele de plasament. Să vadă care este frica în ochii oamenilor aceștia și să ne spună unde văd ei acolo o desconsiderare a cetățenilor R. Moldova”.

Mai mult, Veaceslav Berbeca îndeamnă autoritățile să fie mai vigilente și să anihileze toate mesajele care seamănă ură între cetățenii moldoveni la adresa refugiaților, astfel încât aceste mesaje să nu bântuie prin spațiul public. Dacă și au fost anumite incidente, acestea nu pot fi generalizate, punctează Veaceslav Berbeca. Modul în care tratează localnicii refugiații și felul cât de empatici sunt, conchide analistul, arată gradul de civilizație a acelei națiuni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG