Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Igor Volniţchi şi Tudor Iașcenco despre protestele opoziţiei şi anunţata retuşare a legislaţiei electorale.

Așa-numita Mișcare de rezistență națională ACUM, lansată de PAS, PPDA și PLDM a continuat acțiunile de protest pe parcursul acestei săptămâni, cerând în continuare validarea alegerilor din municipiul Chișinău, câștigate de liderului PPDA, Andrei Năstase. O altă revendicare, legată de anularea sistemului mixt de vot, a fost respinsă de președintele legislativului, Andrian Candu, care a îndemnat opoziția să nu-și mai facă iluzii. Ce efecte mai poate produce confruntarea opoziției cu puterea? Este una din întrebările retrospectivei săptămânii.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct


Jurnalistul și comentatorul politic Igor Volnițchi crede că opoziția pro-europeană va încerca în continuare să pună presiune pe autorități prin intermediul mișcării protestatare, urmând ca după manifestația anunțată pentru finele lunii august să fie clar dacă poate sau nu influența deciziile guvernării și în general situația politică din țară:

Igor Volniţchi
Igor Volniţchi

„Pe acest val al protestelor, opoziția de dreapta va intra direct în campania electorală, deci ceea ce se întâmplă acum nu înseamnă nimic altceva decât faptul că opoziția pro-europeană încearcă să mențină vie flacăra protestelor, până la marele protest din data de 26 august. În Republica Moldova, în ultima perioadă, din păcate, vedem că protestele sunt totalmente ignorate de către guvernare. Nu se iau în calcul, se refuză până și discutarea celor mai elementare solicitări care vin din tabăra protestatarilor.”

Europa Liberă: Cât de sinceră vi se pare guvernarea în intenția ei anunțată de a revizui legislația electorală? Încă după scrutinul prezidențial din 2016 Curtea Constituțională a formulat șase lacune asupra cărora se cereau intervenții?

„Cu siguranță legislația electorală va fi modificată, dar eu sunt departe de gândul că guvernarea își dorește cu adevărat eliminarea lacunelor din legislație, pentru că în orice țară a lumii lacunele avantajează pe cel care deține controlul total asupra instituțiilor statului, inclusiv asupra sistemului judiciar, deoarece îți oferă în orice moment posibilitatea de a interveni și de a forma reguli de joc care îți convin în totalitate. De ce acum guvernarea se apucă să modifice legislația, probabil, pentru a mai scoate din tensiunea existentă în societate și pe arena politică.”

Igor Volniţchi este de părere că puterea de la Chișinău încearcă să arate că nu e singură în disputa cu partenerii europeni și că are un larg suport al aleșilor locali...

Igor Volnițchi s-a referit și la scrisoarea celor 713 primari adresată instituțiilor europene, în care aceștia și-au exprimat dezamăgirea față de recenta rezoluție a Parlamentului European, care cere suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, inclusiv urmare a invalidării alegerilor locale din capitală. Comentatorul este de părere că puterea de la Chișinău încearcă să arate că nu e singură în disputa cu partenerii europeni și că are un larg suport al aleșilor locali, deși, în opinia sa, e evidentă regizarea acestei adresări.

Redactorul-șef al publicației „Cuvântul” de la Rezina, Tudor Iașcenco crede că scrisorile aleșilor locali fac mai degrabă un deserviciu guvernării, în lipsa unui sprijin popular pentru această luare de poziție:

Turdor Iaşcenco
Turdor Iaşcenco

„Autorii acestor scrisori, pe cine reprezintă? Ei s-au sfătuit cu cineva, cu populația sau e părerea lor proprie. Sunt niște înscenări de prost gust, lucrul acesta. Eu n-am auzit ca cineva, iată consiliile raionale din zona Orhei, să se fi adunat în ședință de consiliu unde să se discute această problemă și să iasă președintele raionului cu o opinie a consiliului, să zicem, sau adunarea cetățenilor și să iasă cu o opinie.”

Europa Liberă: Domnule Iașcenco, dar ce semnale transmit aceste mesaje ale aleșilor locali într-un an electoral, urmează să fie anunțată data alegerilor parlamentare?

„Din păcate, majoritatea aleșilor locali de la noi, sau sunt cumpărați, sau sunt intimidați, sau sunt presați de guvernarea actuală ca să cânte în strună celor de la putere. Aleșii locali cuminți procedează după cum li se dictează. Cei care încearcă să arate că ceea ce se face nu se face bine, sunt persecutați. Eu totuși sper că la alegerile parlamentare oamenii vor face alegerea cu discernământ, fiindcă din ceea ce urmărim noi în teritoriu lumea s-a săturat.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG