Linkuri accesibilitate

Statele Unite se retrag din UNESCO


La sediul UNESCO de la Paris

Pe fundalul alegerii unui nou director-general al Organizației.

Statele Unite si-au anuntat retragerea din UNESCO. Ce semnificatie si ce consecinte are acest gest? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Decizia de retragere din UNESCO a fost luata, conform relatarilor de presa, de catre secretarul de stat Rex Tillerson, mai demult, la Adunarea Generala ONU. Motivele citate de o oficialitate americana, sub beneficiul anonimatului sint nevoia de reformare a organizatiei, datoriile acumulate si pozitia ostila a organizatiei fata de Israel.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:10 0:00
Link direct

Nu este prima data ca Statele Unite se retrag din UNESCO. In 1980, presedintele de atunci, Ronald Reagan a anuntat retragerea, invocind ceea ce considera coruptia din organizatie si pozitia favorabila Uniunii Sovietice.

Statele Unite au revenit in UNESCO in 2003. In 2011, dupa ce membrii UNESCO au votat sa admita ca membru Palestina, Statele Unite au sistat finantarea de peste 80 de milioane de dolari pe an. Pe fondul acelei masuri, acum Statele Unite datoreaza organizatiei internationale 500 de milioane de dolari.

Statele Unite si Israelul au criticat, in repetate rinduri, ceea ce considera pozitia anti-Israel a UNESCO. Israelul a denuntat decizia organizatiei de a nu mentiona conexiunea istorica a evreilor cu Locurile Sfinte de la Ierusalim precum si faptul ca orasul Hebron a fost declarat o locatie palestiniana de importanta mondiala. Nikki Haley, ambasadoarea americana la ONU a caracterizat aceasta din urma decizie ca un afront la adresa istoriei, in timp ce Israelul si-a rechemat ambasadorul de la UNESCO, anul trecut.

Stirea retragerii americane a venit intr-un moment critic cind organizatia mondiala se pregateste sa o o inlocuiasca la conducere pe bulgaroaica Irina Bokova. Candidatii cu cele mai mari sanse sint Hamad bin Abdulaziz Al-Kawari din Qatar si francezul Audrey Azoulay, primul fiind considerat favorit. Faptul ca administratia americana se opune alegerii lui Al-Kawari ar putea fi un alt motiv pentru optiunea americana de a se retrage din UNESCO.

O organizatie a evreilor americani, Adunarea Presedintilor Organizatiilor Evreiesti l-a acuzat recent pe al-Kawari ca „sprijină, încurajeaza, sponsorizeaza si ofera ajutor pentru proieste si programe cu continut anti-semit”, o referiré la prestatia sa ca ministru al culturii in Qatar. Voturi succesive au avut loc saptamina asta, urmind sa se incheie cind un candidat obtine majoritate pentru presedintia UNESCO.

Intr-o declaratie facuta publica, presedintele UNESCO si-a exprimat regretul profund in legatura cu decizia americana de a parasi organizatia, aratind insa ca aceasta isi va continua activitatea indeplinind misiunea pe care o are de sprijinire a culturii si stiintei. Departamentul de Stat a aratat ca Statele Unite intentioneaza sa devina observator, fara ca insa sa participe la luarea deciziilor in UNESCO.

XS
SM
MD
LG