Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Vizita preşedintelui Igor Dodon la Moscova și sistemul electoral uninominal al Partidului Democrat

Călătoria preşedintelui Igor Dodon în Federaţia Rusă are loc la puţin timp după ce premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu i-au înmânat ambasadorului rus la Chişinău o notă în care s-au plâns de ceea ce ei au numit „hărţuirea” oficialilor moldoveni de către Federaţia Rusă. Ei au mai anunţat că nu vor merge la Moscova până nu se vor asigura că autorităţile ruse se vor comporta cum se cuvine. A urmat reacţia preşedintelui Igor Dodon care a numit „deplasat” anunţul şefilor de Guvern şi Parlament şi şi-a anunţat deplasarea la Moscova. Analizând aceste evenimente, politologul Dionis Cenuşă constată că politicienii sunt cu gândul la electorală:

„Este un indicator al faptului că Guvernarea încearcă să separe discursul public, astfel ca electoratul să aibă o închipuire foarte clară cine este pro-european şi cine este pro-rus. Mai mult decât atât, vorbim despre un interes pentru accentuarea victimizării Partidului Democrat și al guvernării, respectiv, în raport cu Rusia. În acest context trebuie să ne amintim despre mesajele transmise de către PD referitor la încercările autorităților ruse de a-l include pe Vladimir Plahotniuc în listele Interpolului. În general, consider că există o intenție foarte clară a partidului de la Guvernare şi a opoziției pro-ruse de a diviza discursul public și, respectiv, electoratul în cel puțin două tabere: pro-rusă și pro-europeană.”

Un alt subiect cu tentă electorală, discutat pe larg pe parcursul acestei săptămâni, este inițiativa Partidului Democrat privind trecerea la sistemul de vot uninominal. Altfel spus, în locul votului bazat pe liste de partid, legislatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale. În teritoriu oamenii dau nedumeriţi din umeri când aud de votul uninominal, explică directoarea săptămânalului Expresul din Ungheni, Lucia Bacalu. În schimb, observă jurnalista, activştii Partidului Democrat îşi fac tot mai simţită prezenţa:

„Din păcate, probabil deja toată lumea ştie despre vizita ministeri Muncii, Stela Grigoraş, la Colegiul de Medicină, unde chiar dacă dânsa susţine că a discutat despre sistemul de pensionare, ceea ce a stârnit foarte multe glume aici la Ungheni, pentru că este foarte curios cum mergi la nişte copii de 16-18 ani să le vorbeşti despre sistemul de pensionare. Este şi un cort plasat în centrul oraşului unde lumea este chemată să semneze, l-am văzut foarte des acolo în timpul orelor de muncă pe vicepreşedintele raionului, un mare activist PD, alţi activişti care, din punctul meu de vedere, ar trebui să stea la locurile de muncă şi nu lângă acel cort. Din păcate, sunt atraşi oameni care, din punctul meu de vedere, ar trebui să se ocupe de alte lucruri.”

Până acum, proiectul Partidului Democrat a fost criticat de preşedintele Igor Dodon, liderul liberal Mihai Ghimpu, dar şi fruntaşii opoziţiei de centru-dreapta, care au avertizat că vor organiza proteste în cazul în care guvernarea nu va renunţa la acest proiect.

Previous Next

XS
SM
MD
LG