Linkuri accesibilitate

Un nou proiect de lege pentru înlocuirea actului Obamacare va fi prezentat astăzi în Senatul american


Partidul Republican nu este monolitic și propunerile sînt contestate atât la dreapta, cît și la stinga partidului.

In timp ce presa americana se ocupa pe larg de noile elemente ale scandalului cu privire la amestecul Rusiei in alegeri, Congresul a revenit la lucru cu misiunea de a avansa agenda republicana. Are sanse sa o faca? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Donald Trump face presiuni asupra republicanilor din Congres să adopte o lege menita sa anuleze si inlocuiasca programul de asigurari medicale cunoscut sub denumirea de Obamacare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

Camera Reprezentantilor are o variantă de lege aprobata, considerata insa prea aspra. Liderii Senatului au incercat si ei inainte de recenta vacanta sa adopte o varianta in regim de urgenta, dar au esuat.

Acum, conducerea republicana i-a avertizat pe membrii din acelasi partid că ori adoptă o lege, care sa satisfaca aceasta promisiune electorala, ori liderii vor fi nevoiti sa negocieze cu democrati. Dar acest avertisment pare deocamdata sa nu-i fi speriat pe cei care se opun.

Presedintele Trump i-a indemnat si el pe republicani – pe tweeter – sa nu plece din nou in vacanta fara o lege. Liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus ca Obamacare se prabuseste si este un sistem falimentar si ca se impune inlocuirea legii, o pozitie a carei substanta este discutabilă.

Fapt e ca republicanii au adoptat in timpul presedintiei Obama de citeva ori proiecte de lege, respinse de seful statului prin veto, menite sa anuleze sistemul de asigurari medicale Obamacare. Dar acum, de cind au si presedintia continua sa-si doreasca sa anuleze, dar nu pot sa cada de acord cu ce sa inlocuiasca. Asta pentru ca Partidul Republican nu este monolitic si propunerile sint contestate si la dreapta, cit si la stinga partidului.

Majoritatea republicana in Senat este de doar 52 la 48 si in consecinta, liderii Senatului nu-si pot permite sa piarda mai mult de trei voturi, ori in momentul de fata, circa 10 senatori republicani au rezerve. Democratii sint uniti impotriva masurii. Obamacare a fost adoptata in 2010 fara nici un vot republican. Intre timp conducerea republicana a redactat un nou proiect, care va fi prezentat membrilor astazi.

XS
SM
MD
LG