Linkuri accesibilitate

Remanierea guvernamentală - o miză electorală, înainte de alegerile parlamentare din 2018?


Şedinţa de Guvern
Şedinţa de Guvern

Analistul politic Igor Volniţchi nu exclude că s-ar putea produce şi o remaniere la nivel de premier, aşa cum se zvoneşte de ceva vreme.

Liderul Partidul Democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi o amplă remaniere a Guvernului, în care ar vrea să revină foști miniștri și prim-miniștri, chiar dacă în fotolii mai mici. Președintele Igor Dodon a spus imediat că nu va accepta numirea miniștrilor noi, pregătindu-și în felul acesta o posibilă nouă suspendare temporară din funcție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct


Remanierea guvernamentală are loc la mai puţin de un an înainte de scrutinul parlamentar şi vizează șapte din cei 13 membri ai Executivului. Sunt în mare parte nume cunoscute, unii revin în guvern reluându-și vechile ministere.

Iurie Leancă, fost ministru de externe și premier, devine viceprim-ministru pentru integrare europeană, o funcţie creată în premieră. Un alt fost şef de cabinet Chiril Gaburici preia conducerea Ministerului Economiei. Iar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase revine la Ministerul Justiției.

Ceilalți patru propuşi sunt nume mai puţin cunoscute. Cristina Lesnic va fi noul vicepremier pentru Reintegrare, Tudor Ulianovschi - ministrul de externe, Svetlana Cebotari preia portofoliul la sănătate, iar Liviu Volconovici va fi ministrul Mediului.

Numai patru miniștri și-au păstrat portofoliile, și anume: Monica Babuc ca Ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării; ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, Octavian Armașu la Finanțe și nou numitul Eugen Sturza la Apărare.

Anunţând remanierea substanţială, liderul PD Vlad Plahotniuc a spus că e o continuare a reformei guvernamentale şi că e o încercare de a avea un executiv şi mai eficient, dar și mai puțin conectat sau afiliat partidelor politice:

„Am început cu secretari de stat care au fost numiţi din mediile profesionale şi nu din mediul politici. Vrem să întărim această practică şi la nivelul miniştrilor. Să punem accent în primul rând pe profesionalism şi nu pe apartenenţa lor politică. Am optat pentru întărirea caracterului tehnocrat şi profesional al echipei de guvernare. Vom începe anul nou cu un guvern aproape integral tehnocrat şi format din profesionişti.”

Vlad Plahotniuc a mai spus că ar putea avea loc noi remanieri la primăvară.

Şeful statului Igor Dodon, cel care ar urma să aprobe prin decret numirea noilor membri ai cabinetului de miniştri a anunţat imediat că respinge propunerea democraţilor. „Am văzut în lista candidaturilor mai multe nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic. Unii dintre aceștia au demonstrat și inconsecvență, și lipsă de profesionalism, și oportunism regretabil. Locul unora dintre ei e la răcoare, nu în fotolii de vicepremier”, a notat Dodon pe reţeaua de socializare Facebook făcând aluzie la Iurie Leancă, cel mai probabil. Dodon a mai afirmat că „Guvernul devine mai politizat acum. Totul e cusut cu ață albă, algoritmul e vizibil”.

Remanierea guvernamentală a fost criticată şi de PLDM, care s-a simţit oarecum vizat întrucât o parte dintre candidaturile anunțate sunt persoane care cândva au fost mâna dreaptă a fostului lider al formaţiunii, Vlad Filat. „PLDM constată, cu regret, că foști membri marcați ai săi au dinamitat din interior partidul ghidați de persoane politice concurente. Toate aceste persoane au adus grave prejudicii bugetului și au fost reîncadrate în sistemul de guvernământ de către PD”, se spune într-o declaraţie difuzată de formaţiune.

În ea se mai subliniază că printre cei promovaţi acum sunt doi foști premieri, Leancă şi Gaburici care au condus guverne sub garanția cărora au fost oferite împrumuturi salvatoare băncilor devalizate.

Analistul politic Igor Volniţchi crede că remanierea guvernamentală are şi o miză electorală, înainte de alegerile parlamentare din 2018:

„Am observat că se pune accentul tot mai mult pe cuvântul tehnocrat, tehnocraţi membri ai guvernului. Guvernarea încearcă să se detaşeze uşor de actul de guvernare, creând impresia că într-un an electoral dacă şi vor fi careva pretenţii faţă de guvernare, cei care exercită actul guvernării nu sunt reprezentanţi direcţi ai PD şi că sunt tehnocraţi. A doua explicaţie este că probabil se pregăteşte terenul pentru anumite scenarii pe care le vom vedea în derulare în viitorul apropiat. Care sunt aceste scenarii nu e greu să ne dăm seama, deşi riscăm să intrăm într-o zonă a presupunerilor. Unui analist politic nu-i face faţă să intre în această zonă a presupunerilor. Cert este că ceea ce s-a întâmplat azi este doar o etapă într-un proces mult mai amplu.”

Igor Volniţchi crede că pentru a face posibilă numirea noilor miniștri şi vicepremieri, preşedintele Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcţie, cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul recent numitului ministru al apărării:

„Urmează să vedem dacă aceasta va fi unica suspendare a preşedintelui Dodon şi dacă în cadrul acestui proces mult mai aplu despre care spuneam că e posibil să aibă loc în lunile următoare nu vor urma şi alte suspendări.”

Igor Volniţchi nu exclude că s-ar putea produce şi o remaniere la nivel de premier, aşa cum se zvoneşte de ceva vreme. Deocamdată însă este doar o speculație, spune Volniţchi, cea că liderul PD Vlad Plahotniuc şi-ar dori din nou să ajungă în fruntea executivului, după ce nu a reuşit să o facă în 2016, numirea lui fiind respinsă atunci de şeful statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG