Linkuri accesibilitate

Ambivalența din relațiile americano-ruse


Rex Tillerson și Serghei Lavrov la întîlnirea lor de luna aceasta

Declarații divergente și parțial confuze la Washington.

Cum este reflectată relatia Statele Unite-Rusia in mediile politice americane? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Intr-un tweet de saptamina trecuta, presedintele Trump a scris „Totul va fi in regula, in relatia dintre Statele Unite si Rusia”. El a continuat: „La timpul potrivit, toti isi vor reveni si va fi o pace trainică”.

Inca din campanie, Donald Trump a spus ca-si doreste colaborare cu Rusia si este un punct de vedere pe care se pare nu l-a modificat. Dar ceea ce este interesant este ca pronunțările sale nu par sa-si găsească ecou, in propria administratie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

In ultimele saptamini, echipa de securitate nationala a administratiei a fost foarte critica la adresa Moscovei, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor dintre cele doua tari. Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley a intrebat „cîți copii mai trebuie sa moară pentru ca Rusiei sa-i pese”, in legatura cu atacul cu arme chimice din Siria.

Secretarul de stat Rex Tillerson a acuzat Moscova ca a fost „fie incompetenta, fie complice” la atacul cu arme chimice indreptat de Assad impotriva populatiei civile.

Directorul CIA, Mike Pompeo a caracterizat Rusia, intr-o alocutiune recenta ca fiind un „adversar”. Toate aceste declaratii au creat confuzie cu privire la pozitia administratiei Trump, mai ales ca presedintele insusi nu a criticat Rusia si nici pe Vladimir Putin. Apărători ai sefului executivului spun ca faptele, nu vorbele dovedesc ca este dispus sa-l infrunte pe Putin, ca dovada atacul din Siria impotriva bazei aeriene sau sprijinul fata de NATO.

Intr-o recenta conferinta de presa, Donald Trump a spus ca raporturile cu Rusia se afla la nivelul cel mai scazut, dar a adaugat ca Rusia e o tara „puternica”. Intrebat despre amestecul Rusiei in alegeri Trump a spus „In prezent exista teama si sint probleme. Dar in cele din urma sper ca nu va mai exista teama si nu vor mai fi probleme si lumea se va putea intelege. Asta ar fi o situatie ideala”.

Rusia a luat act de ambivalenta americana, ministrul de externe, Lavrov a declarat „Ne vom ghida dupa ceea ce presedintele Trump a confirmat, ca doreste sa imbunatateasca relatiile cu Rusia. Sintem de asemenea gata pentru asta”.

XS
SM
MD
LG