Linkuri accesibilitate

Relatări despre bombardamente în timpul armistițiului declarat de Kremlin


Un localnic fugind lângă o casă bombardată de ruși la Herson, în Ucraina, 6 ianuarie 2023
Un localnic fugind lângă o casă bombardată de ruși la Herson, în Ucraina, 6 ianuarie 2023

Armistițiul declarat de Kremlin în luptele din Ucraina pentru Crăciunul pe stil vechi a intrat în vigoare pe 6 ianuarie, dar e neclar dacă vreuna din părți va respecta ceea ce Kievul și mai multe guverne occidentale -- inclusiv Statele Unite -- au numit un truc al Rusiei pentru a se putea regrupa după câteva săptămâni de eșecuri pe câmpul de luptă.

Televiziunea de stat rusă a declarat că armistițiul a început să fie respectat la prânz, ora Moscovei, „de-a lungul întregii linii de contact” în Ucraina.

Dar autoritățile ucrainene de la Kramatorsk au raportat mai multe bombardamente, iar agenția de știri de stat rusă TASS a relatat că forțele ucrainene au bombardat Donețk „exact la prânz”. Ukrinform a relatat la aproape o oră de la intrarea în vigoare a încetării focului că în toată Ucraina a fost emisă o alertă aeriană.

Niciuna dintre aceste relatări nu a putut fi verificată în mod independent.

Președintele rus Vladimir Putin a dispus ca încetarea focului să înceapă la 09:00 GMT pe 6 ianuarie și să dureze până la miezul nopții pe 7 ianuarie, dar omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, și mai multe oficialități occidentale au acuzat Kremlinul că dorește să se folosească de acest prilej pentru ca să-și întărească poziția pe câmpul de luptă.

„Toată lumea din lume știe cum Kremlinul folosește o pauză în război pentru a continua războiul cu noi puteri”, a spus Zelenski într-un mesaj video pe 5 ianuarie seara târziu.

Nu e clar dacă Ucraina respectă totuși armistițiul și nici Moscova nu a spus dacă va riposta dacă trupele ruse ar fi atacate de forțele ucrainene.

În timpul festivităților de Anul Nou, de obicei un moment de sărbătoare în ambele țări, Rusia a lansat atacuri aeriene în mai multe locații din Ucraina.

Președintele Statelor Unite Joe Biden a spus că Putin „încearcă să găsească puțin oxigen” anunțând această încetar a focului, pe care șefa diplomației germane Annalena Baerbock a criticat-o și ea, spunând pe Twitter că o încetare a focului „nu aduce nici libertate, nici securitate oamenilor care trăiesc zilnici în frică sub ocupația rusă”.

Apelul lui Putin la încetarea focului a venit în aceeași zi în care Germania și Washingtonul au promis ajutor militar suplimentar pentru Kiev -- inclusiv vehicule de luptă Bradley și Marder, și încă o baterie de rachete anti-aeriene aeriană Patriot -- Biden spunând că promisiunea vine într-un „punct critic” al conflictului.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat livrarea de tancuri ușoare AMX-10 RC de fabricație franceză în Ucraina, prima contribuție occidentală a unor astfel de arme către Kiev.

Kievul a cerut insistent Occidentului vehicule blindate grele.

Pe 5 ianuarie oficialitățile americane au anunțat căcă noul pachet de ajutor al Washingtonului, care include zeci de vehicule Bradley, va totaliza aproape 3 miliarde de dolari, cel mai mare pachet unic promis până acum în timpul războiului, pe care Rusia l-a lansat cu mai bine de 10 luni în urmă.

Cu relatări Reuters și Associated Press.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG