Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre Chișinău și Bruxelles într-o fază critică (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„De la o criză politică a guvernării la atacarea imaginii UE în Moldova” (Dionis Cenușă/IPN).

Editorialistul Ziarului Naţional Nicolae Negru constată că relațiile dintre Chișinău și Bruxelles intră într-o fază critică, după… o nouă amânare a ajutorului macrofinanciar. „UE nu crede în independența justiției moldovenești și cere guvernării să ia măsuri pentru a-l instala pe Andrei Năstase în funcția de primar al capitalei, iar PD… se apără cu înverșunare… spunând că nu poate să influențeze justiția și acuză UE că ar face jocul opoziției…” Cine se scuză, se acuză, continuă Negru, precizând că acesta pare a fi principiul lui Plahotniuc. „Strâns cu ușa, Plahotniuc nu are de gând să cedeze, jucând riscant… În aceste condiții, miza alegerilor parlamentare crește înzecit pentru toate părțile. Va fi o bătălie pe viață și pe moarte. Criza de azi e abia începutul”, atenţionează Nicolae Negru.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

„De la o criză politică a guvernării la atacarea imaginii UE în Moldova”, aşa defineşte impactul rezoluţiei Parlamentului European politologul Dionis Cenuşă, într-o analiză pentru agenţia de presă IPN. „Prin folosirea unui discurs dur, guvernarea dorește să se absolve de orice responsabilitate pentru suspendarea asistenței macro-financiare, pentru care este învinuită de opoziția extra-parlamentară și instituțiile europene”, observă Cenuşă. El precizează că „asemenea episoade negative pun la noi încercări percepția moldovenilor față de integrarea europeană… Guvernarea care se consideră pro-europeană… prin gesturile sale neprietenoase față de UE, favorizează forțele pro-ruse și respectiv vectorul euroasiatic”, concluzionează Dionis Cenuşă.

„Ruperea relațiilor dintre regimul din R. Moldova și UE era inevitabilă”, notează analistul politic Oazu Nantoi într-un editorial pe cotidianul.md. Nantoi precizează însă că se aştepta ca „paravanul mutual al fățărniciei „pro-europene” să fie rupt după alegerile parlamentare, înscenate de tandemul Plahotniuc-Dodon…” Nantoi e de părere că regimul mizează pe „impotența UE, miopia SUA și îndobitocirea propriilor cetățeni”. Fără demontarea regimului uzurpator n-are niciun sens să mergi la abatorul alegerilor parlamentare. Totul va depinde, în primul rând, de capacitatea cetățenilor de a se consolida și de a riposta, concluzionează analistul.

Cotidianul.md îl citează şi pe analistul politic, fostul diplomat Andrei Popov care susţine că derapajele în funcționarea instituțiilor democratice și controlul politic asupra justiției, care au stat la baza anulării alegerilor din Chișinău, pot șterge cu buretele în doar două săptămâni ceea ce toți diplomații moldoveni au încercat să construiască ani la rând. Andrei Popov mai spune că în Moldova sunt oameni mai puțin informați care pot crede că anularea alegerilor locale a fost o decizie juridică fără nicio ingerință politică, însă, aceste mesaje nu țin și în mediul european.

Fără banii din UE, deficitul bugetar se va dubla de la cinci miliarde de lei cât e acum până la 10 miliarde, susţine economistul Sergiu Gaibu. „Guvernul va trebui să facă o revizuire bugetară, va trebui să facă o rebalansare. Deseori se recurge la refinanțări de pe intern, sau prin intermediul hârtiilor de valoare de stat. Poate se va găsi o alternativă de finanțare din exterior…”, a afirmat Sergiu Gaibu la postul TV10, citat de agenţia de presă IPN. Potrivit expertului, având în vedere că este an electoral, probabil cheltuielile nu vor fi revizuite. Expertul economic Sveatoslav Mihalache se întreabă ce se va întâmpla cu piața de desfacere a mărfurilor moldovenești, dacă relațiile cu UE vor fi periclitate? El precizează că Republica Moldova depinde de piața de desfacere a UE, iar bugetul țării - de exporturile care se fac în țările europene. Mihalache concluzionează că suspendarea asistenței macrofinanciare creează multe riscuri pentru viitor.

„Faţada democratică a Moldovei s-a năruit odată cu invalidarea alegerilor din Chişinău”, scrie în Adevărul comentatorul Mihai Popşoi care este şi vicepreşedintele PAS. El trece în revistă cum au fost invalidate alegerile şi precizează că pentru prima dată în istoria independentă a Republicii Moldova, justiţia a anulat rezultatul unor alegeri democratice. „Decizia de a invalida alegerea democratică a unui sfert de milion de cetăţeni subminează încrederea şi aşa foarte redusă în procesul democratic şi în alegeri”, scrie Popşoi. El susţine că justiţia ar fi controlată de liderul partidului de guvernare Vlad Plahotniuc, cel care nu s-a lăsat convins nici de dezaprobările partenerilor externi. „Perdeaua de fum şi jocul de oglinzi care acoperă tendinţele din ce în ce mai autoritare ale regimului Plahotniuc subminează speranţele ţării pentru un viitor democratic în marea familie a naţiunilor europene şi împinge Moldova înapoi spre orbita Rusiei”, concluzionează Mihai Popşoi.

XS
SM
MD
LG