Linkuri accesibilitate

Reglementarea transnistreană: între insistenţa de retragere a armatei ruse de la Nistru şi o nouă provocare


Punctul de control al forţelor separatiste la intrarea în oraşul Bender/ Tighina
Punctul de control al forţelor separatiste la intrarea în oraşul Bender/ Tighina

Părerile politicienilor participanţi la dezbaterea organizată de agenţia de presă IPN.

Retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană a constituit în ultimul timp un prilej nu doar de dezbatere, dar şi de disensiuni între guvernul de la Chisinău și președintele Moldovei. Guvernul a anunțat că va aduce cazul în faţa Adunării Generale ONU, care începe pe 12 septembrie la New York. Președintele Moldovei a criticat măsura la fel ca şi Moscova. Președintele Igor Dodon a spus că propunerea ar fi „​praf în ochii curatorilor și păpușarilor occidentali”, iar vineri ministrului rus de externe Serghei Lavrov afirma că cei care ar fi sugerat Moldovei ideea evacuării pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană ar pune la cale „​un razboi”.

Forțele ruse din regiunea transnistreană includ maxim 1500 de militari din Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), având misiunea oficială a apărării depozitelor de muniții sovietice, și alți aproape 500 de militari de menținere a păcii. Propunerea Moldovei a fost criticată și de liderul regiunii separatiste Vadim Krasnoselski, care a anunțat că interesele Tiraspolului vor fi prezentate la ONU de Federația Rusă. În acest context astăzi a avut loc o dezbatere publică la Chisinău, la care a participat și despre care știe mai multe, Alla Ceapai.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct


La dezbaterea organizată de agenţia de presă IPN au participat politicieni din majoritatea parlamentară şi din opoziţie, inclusiv cea extraparlamentară. Opiniile s-au împărţit aproape egal între cei care sprijină retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului şi cei care critică demersul guvernului către ONU de a discuta acest subiect la Adunarea Generală din 12 septembrie.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul dintre autorii declarației parlamentare privind retragerea trupelor ruseşti, declaratie ce a determinat guvernul să se adreseze la ONU , a spus că demersul nu este unul nou, că este absolut legitim, ba chiar întârziat.

Deputatul liberal Roman Boţan, preşedintele comisiei parlamentare securitate naţională, a laudat demersul guvernării, dar a pus la îndoială sinceritatea acestuia.

Un punct de vedere similar a fost exprimat şi de reprezentantul Partidului Platforma DA Dinu Plângău, care a spus că actuala guvernare nu şi-ar dori de fapt soluţionarea conflictului transnistrean şi că dimpotrivă ar sprijini financiar regimul separatist inclusiv prin importul de energie electrică de la unitatea industriala subordonată regimului tiraspolean.

Vladimir Ţurcan
Vladimir Ţurcan

De cealaltă parte, deputatul socialist Vladimir Ţurcan a criticat cererea executivului de la Chişinău, spunând că aceasta nu va produce efecte juridice şi că demersul este unul politic, dar „periculos”. Ţurcan a reiterat poziţia fostului său lider de partid, a preşedintelui Igor Dodon, spunând că se pune la cale o provocare fară şanse de a impulsiona rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean, în schimb pentru a fi pe placul Occidentului:

„Această declaraţie e încă un punctaj în lista sarcinilor care au fost puse în faţa guvernării a fost îndeplinit şi atât.”

Sergiu Perciun, vicepreşedintele partidului pro-rus „Partioţii Moldovei”, a fost şi mai tranşant. El a spus că trupele rusești trebuie să staţioneze în continuare în stânga Nistrului pentru că ar fi un „garant” în raport cu unionismul.

Daca ar fi să identific totuşi puncte de convergenţă, ar fi două: cererea guvernului de la Chişinău este una politică. Ceea ce nu a fost negat nici măcar de reprezentantul guvernării, deputatul democrat Sergiu Sârbu. Şi al doilea: participanții la dezbatere au împărtasit puncte similare de vedere şi în privință imposibilităţii escaladării conflictului transnistrean, contrar avertismentelor lansate de Moscova şi Tiraspol.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus vineri că aceia care au sugerat Republicii Moldova ideea evacuării pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană pun la cale un război în regiune. „Nu cred că se poate prevesti un război. Nimeni nu vrea acest lucru, cu excepția celor care au ghidat mâna reprezentanților guvernului moldovean, când aceștia scriau nota cu privire la necesitatea evacuării militarilor noștri din Transnistria”, a declarat Lavrov.

Sergiu Sârbu
Sergiu Sârbu

Democratul Sergiu Sârbu a negat categoric faptul că cererea guvernului ar putea genera o anumită activizare a conflictului înghețat:

„Resping categoric toate aceste presupuse scenarii ce ţin de declanşarea unui nou conflict. Guvernarea are doar o singură intenţie de a soluţiona paşnic conflictul şi nu există nici un scenariu a unui eventual război pe Nistru”.

Socialistul Vladimir Ţurcan: „Ca rezultat – această problemă transnistreană în cel mai bun caz va fi îngheţată şi mai mult. Dacă dorim să soluţionăm în mod paşnic, trebuie să mergem pe calea de a-i convinge pe cei din stânga Nistrului, în caz contrar ei nu vor înţelege aceşti paşi”.

Comentatorul Nicolae Negru nota într-un editorial publicat astăzi în Ziarul Naţional că presa rusă „a distorsionat de la bun început intențiile Chișinăului, speriind lumea cu spectrul unui nou război pe Nistru, iar preşedintele Igor Dodon ar asistă activ şi ar contribui la ațâțarea unei isterii de „război”. Nicolae Negru nu exclude că această cerere a guvernului ar putea fi o „încercare de implicare a Republicii Moldova într-un conflict militar regional”, odată ce preşedintele Igor Dodon a anunțat că va scoate la 24 septembrie oamenii în stradă și nu a exclus convocarea Marii Adunare Națională care să revendice debarcarea actualei puteri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG