Linkuri accesibilitate

Regiunea transnistreană a marcat 25 de ani de prezență militară rusească (VIDEO)


Transnistria omagiază 25 de ani de prezență militară rusească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Ceremoniile oficiale cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru s-au desfășurat la Tighina.

La eveniment a avut loc și un miting la care câteva zeci de persoane și-au exprimat susținerea față de prezența trupelor ruse de menținere a păcii pe Nistru.

A fost prezentă și o delegație a ambasadei ruse de la Chișinău, condusă de ambasadorul Farit Muhametșin.

Diplomatul rus a criticat autoritățile moldovene, despre care s spus că ar fi împiedicat vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin și a altor oficialități ruse la festivitățile din regiunea transnistreană.

Potrivit Novosti PMR, Muhametșin a declarat că demersurile autorităților moldovene în vederea terminării misiunii ruse de menținere a păcii nu sunt rezonabile și nici acceptabile.

„Este o modalitate de a începe un nou conflict pe Nistru”, a afirmat ambasadorul rus la Chișinău.

În incinta misiunii de menținere a păcii de la Tighina sâmbătă a fost ziua ușilor deschise.

S-au organizat depuneri de flori, parade militare, expoziții de armament și utilaje, concerte aniversare la Tiraspol, Râbnița, Dubăsari.

Președintele Reepublicii Moldova Igor Dodon a renunțat să participe la ceremoniile din regiunea transnistreană și a promis că se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski peste câteva săptămâni.

La rândul său, Krasnoselski a spus că e dispus să se întâlnească oricând cu Dodon, „fie în Transnistria, la Bender, fie în Moldova”, deoarece sunt multe chestiuni de discutat.

Festivitățile promiteau să iasă din comun, pentru că la ele ar fi trebuit să participe pentru prima oară și vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Rogozin nu a mai ajuns însă în regiunea transnistreană pentru că vineri autoritățile de la București au interzis avionului de linie în care se afla să survoleze spațiul aerian al României, țară membră în Uniunea Europeană

Agenția rusă de știri TASS relatează că Rogozin a cerut să se ia măsuri dure față de România și Republica Moldova din cauza eșecului vizitei sale.

Potrivit vicepremierului rus, „trucul urât al guvernului român și moldovean trebuie analizat cu atenție. Este nevoie de un răspuns aspru, pe măsură”.

Ministerul rus de externe a mai prezentat o notă de protest guvernului român şi a cerut explicații.

Dar analistul politic român Iulian Chifu a postat pe Facebook un mesaj în care spune că Dmitri Rogozin se află din martie 2014 pe o listă publică a Uniunii Europene cu demintari ruși sancționați pentru anexarea Crimeii de către Rusia și pentru agresiunea militară din estul Ucrainei, și din acest motiv vicepremierul rus nu poate intra în Uniubea Europeană.

Astfel încît, spune Chifu, „provocarea este a lui Rogozin, care a vrut să facă circ, nu a autorităților române”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG