Linkuri accesibilitate

Regele a fost întâmpinat la București cu lozinca „Monarhia salvează România” (VIDEO)


Trupul neînsuflețit al Regelui va rămâne la Palatul Regal până sâmbătă când va avea loc înmormântarea.

La ora 22, cei care așteptau să intre în Palatul Regal pentru a-și lua rămas de la Mihai I, înconjurau aproape jumătate din clădirea care găzduiește astăzi Muzeul de Național de Artă. Mai mult de o mie de oameni așteaptă cu răbdare și în liniște să ajungă în Sala Tronului, acolo unde se află sicriul Regelui, vegheat de patru soldați din garda de onoare și de câteva persoane din apropierea familiei regale. Porțile Palatului vor rămâne deschise până la miezul nopții, același Palat în care Regele a domnit vreme de un deceniu.

Cei care au venit să-și ia la revedere de la Rege par să fie mai ales de două feluri, cei care au crescut cumva în perioada regalității sau care măcar s-au născut înainte de venirea comunismului și cei foarte tineri.

În Sala Tronului, un sobor de preoți cântă cântece bisericești și spun rugăciuni, în vreme ce, în liniște, în fața sicriului îngenunchează rând pe rând, oamenii care au așteptat afară mai mult de două ore, iar la plecare, mulți scriu în cărțile de condoleanțe.

În fața Palatului candele ard permanent, iar pe gard sunt puse coroane, ghirlande de Crăciun, buchete de flori. În fața Palatului grupuri-grupuri de persoane stau de vorbă despre monarhie și își aduc aminte de alungarea Regelui. Au fost împărțite foi cu Imnul Regal și cu programul funrealiilor, iar la sosirea convoiului oamenii au strigat „Monarhia salvează România”.

Trupul neînsuflețit al Regelui va rămâne la Palatul Regal până sâmbătă când va avea loc înmormântarea. La ceremonia de la sfârșitul săptămânii sunt așteptați printre alții, regina Sofia a Spaniei, regina Greciei, Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

XS
SM
MD
LG