Linkuri accesibilitate

PD propune o reformă ce ar permite înțelegeri amiabile cu oamenii de afaceri bănuiţi de infracţiuni economice


Sergiu Sîrbu: în cazul infracțiunilor economice se va pune accentul pe recuperarea prejudiciului.

Partidul Democrat de guvernământ spune că justiția moldoveană ar recurge cu prea multă ușurință la arestarea oamenilor de afaceri bănuiți de infracțiuni economice. PD a anunțat o reformă legislativă care ar permite înțelegeri amiabile cu bănuiții.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Conceptul reformei anunţat astăzi de democratul Sergiu Sîrbu ar avea la bază doleanţe ale oamenilor de afaceri care, susţine deputatul, s-au plâns de controale abuzive şi de faptul că oamenii legii ar iniţia prea uşor dosare penale împotriva antreprenorilor. Sergiu Sîrbu a venit şi cu un exemplu: în cazul infracțiunilor economice se va pune accentul pe recuperarea prejudiciului, iar tragerea la răspunderea penală sau privarea de libertate vor fi luate în calcul doar ca măsuri excepționale:

„Am avut cazuri când agenții economici şi-au recunoscut vina, erau de acord să achite toate prejudiciile, dar nu am avut un mecanism eficient ca să soluționăm problema. Iată de ce am decis să venim cu un nou concept ca să decriminalizăm încălcările de ordin economic şi pentru acele încălcări non-violente să avem alte măsuri de recuperare a prejudiciului, nu obligatoriu privarea de libertate. Dar, evident, pentru încălcări sistematice, care ar putea să aducă prejudicii securității ordinii publice, evident, vor fi anumite mecanisme proporționale de sancționare, inclusiv contravențional sau penal.”

Iniţiativa la care s-a referit Sergiu Sîrbu a fost anunţată săptămâna trecută de viceministrul Justiţiei Anatolie Munteanu în cadrul forumului „Moldova Business Week 2017”, care a precizat că proiectul legislativ urmează să fie propus spre dezbateri publice în următoarele zile.

Dacă textul documentului va fi pe măsura promisiunilor făcute de democraţi şi viceministrul Justiţiei, iniţiativa este una binevenită, constată expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă. Un recent raport realizat împreună cu Agenda Naţională de Business, Camera de Comerţ şi Industrie şi Centrul pentru Antreprenoriat Internaţional Privat, arăta că unul din doi antreprenori care au afaceri în Republica Moldova se plânge că deseori, contrar principiului prezumției nevinovăției, businessul e privit ca o infracțiune.

„Sper foarte mult că asta nu va fi o simplă perdea de fum. Eu nu sunt contra pedepsirii unui agent economic. Dacă nu a plătit impozite, trebuie pedepsit. Dar asta nu înseamnă că el devine un pericol social. El nu jefuiește pe nimeni, el nu omoară pe nimeni. Nu e nevoie să îl izolezi de societate.”

Europa Liberă: Dar de ce spuneţi, dle Ioniţă, că speraţi că nu este o perdea de fum?

Veaceslav Ioniţă: „Să nu uitaţi că corupţii care folosesc articole din Codul Penal ca metodă de sustragere a banilor de la agenţii economici, cred că vor depune toate eforturile ca această lege să nu treacă în Parlament într-o formă normală. Foarte mult sper că această iniţiativă nu se va transforma într-o banală iniţiativă bună care, până la urmă, se va prăfui pe rafturile Parlamentului”.

Atunci când guvernanţii vorbesc despre piedicile din calea antreprenorilor, ar trebui să se uite şi în propria ogradă, crede analistul politic Nicolae Negru, care mai spune că şi politicul s-ar face vinovat de lipsa investiţiilor şi scepticismul oamenilor de afaceri. Cine ar vrea să-şi cheltuie banii într-o ţară măcinată de instabilitate politică, se întreabă retoric Nicolae Negru?

„E nevoie de schimbarea climatului politic, e vorba şi de schimbarea unei stabilităţi geopolitice pentru Republica Moldova, să fie clar încotro se mişcă Republica Moldova. Acum, cu un preşedinte care ne duce într-o parte şi cu o guvernare care trage în altă parte, desigur că investitorii nu ştiu dacă face să vină aici sau nu, ei trebuie să asigure aceşti bani nu se vor pierde, că există un teren solid pentru dezvoltarea businessului lor.”

Pentru ca iniţiativa sprijinită de democraţi să dea cu adevărat roade, doar relaxarea controalelor nu este de ajuns, constată Nicolae Negru. Birocraţia excesivă şi concurenţa neloială sunt de asemenea piedici majore care afectează mediul de afaceri autohton.

Previous Next

XS
SM
MD
LG