Linkuri accesibilitate

Referendumul de la Bălţi: „jocuri de culise cu mai multe necunoscute”


Renato Usatîi la Comisia Electorală Centrală
Renato Usatîi la Comisia Electorală Centrală

Ideea de a solicita opinia bălțenilor în cadrul unui referendum local a fost lansată chiar de primarul municipiului Bălţi.

Consiliul municipal Bălți a decis miercuri într-o ședință extraordinară, inițierea unui referendum local pentru demiterea primarului Renato Usatîi. Dispoziția privind convocarea ședinței extraordinare a fost semnată pe 29 decembrie 2017, de către primarul interimar Igor Şeremet, care și-a prezentat demisia marți, invocând presiuni din partea lui Usatîi, care nu este în țară de mai bine de un an și care ar conduce ședințele primăriei prin transmisiuni online de la Moscova. Demisia lui Igor Șeremet, dar şi decizia de a iniţia plebiscitul survin după scandalul deșeurilor, care la sfârșitul anului trecut, practic, a paralizat orașul Bălți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct


Ideea de a solicita opinia bălțenilor în cadrul unui referendum local a fost lansată chiar de primarul de la Bălţi, Renato Usatîi încă înainte de a se decide convocarea ședinței extraordinare a Consiliului municipal Bălţi. Usatîi le-a cerut consilierilor municipali din fracţiunea formaţiunii „Partidul Nostru”, partid pe care îl conduce la fel de la distanţă, să iniţieze organizarea plebiscitului în speranța că rezultatele acestuia vor confirma încrederea pe care i-o acordă bălțenii. Renato Usatîi, aflat de mai mult de un an la Moscova pe motiv că nu are încredere în justiția din Republica Moldova, a anunţat că este gata să renunţe la fotoliul de primar dacă pentru demiterea sa vor vota 51 la sută din locuitorii Bălţiului.

Iniţiativa de iniţiere a plebiscitului a fost aprobată miercuri prin vot secret în unanimitate, cu 27 de voturi ale consilierilor municipali prezenți la ședință, majoritatea din partidul edilului.

Consilierul Nicolae Grigorişin, cel care a prezentat inițiativa, a acuzat Partidul Democrat de guvernământ de tentativa de a prelua controlul Bălţiului, al doilea ca mărime oraş din Republica Moldova, după capitala Chişinău.

„Este evident că în intențiile sale criminale actuală puterea centrală nu-i consideră oameni pe locuitorii orașului Bălți, ci material statistic. Guvernarea a decis să ia Bălţiul cu asalt. Iată de ce vrem să organizăm acest referendum care îi va pune la grea încercare atât pe primarul Renato Usatîi, cât şi pe reprezentanții puterii centrale, cărora le oferim o şansă unică să-şi demonstreze dreptatea în cadrul unei lupte politice cinstite şi democratice, dar nu prin jocuri de culise şi propagandistice. Să câștige cel care este mai puternic.”

El a mai spus că situaţia s-a tensionat după criza deşeurilor, a căror evacuare a fost paralizată timp de câteva zile şi deblocată în mod miraculos după ce Guvernul a decis să intervină în regim de urgenţă.

Partidul Democrat de guvernământ deocamdată nu a reacţionat la aceste acuzații.

Consiliul municipal Bălţi a aprobat azi demisia primarul interimar al municipiului Bălți, Igor Șeremet, cel care ceruse intervenția guvernului în scandalul deșeurilor, fără a se consulta însă cu primarul Renato Usatîi. Șeremet, care este şi avocatul lui Usatîi, şi-a motivat demisia anunţată marţi prin „neîncrederea primarului municipiului Bălți în capacitățile sale de administrare”. Interimatul funcţiei de primar i-a revenit viceprimarului Leonid Babii.

Analistul politic Ion Tăbîrţă e de părere că la Bălţi au loc nişte jocuri de culise în care rămân deocamdată mai multe necunoscute. El face o paralelă cu cazul primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă:

„Nu este exclus ca să se repete scenariul Chirtoacă. Nu contează care va fi soarta referendumului, va trece el sau nu. cel mai probabil domnul Usatîi aşa şi nu îşi va îndeplini atribuţiile sale nici direct, de fapt, el demult fiind plecat peste hotarele ţării, dar nici indirect prin anumiţi oameni ai săi. Mai degrabă, cei care vor conduce în continuare municipiul Bălţi vor fi persoane apropiate partidului de guvernământ.”

Cât despre eventualul plebiscit local şi rezultatele lui, Ion Tăbîrţă spune că acestea vor avea mai curând o semnificaţie politică, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în cazul plebiscitului eşuat de demitere a primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă:

„Ca şi la referendumul din Chişinău, Partidul Liberal a obţinut o victorie morală, dar nicidecum nu îi prea ajută esenţial acest fapt. Aşa va fi probabil şi în acest caz. Dacă referendumul nu va trece, Renato Usatîi va obţine o victorie morală însă este greu de prevăzut care va fi rolul ei politic şi ce impact va avea asupra revenirii în formă a Partidului Nostru în preferințele electoratului.”

Consiliul Municipal Bălţi ar urma în cel mult 15 zile, să se convoace din nou în şedinţă pentru a stabili data referendumului local şi motivele revocării primarului. Potrivit Codului Electoral, referendumul local pentru revocarea primarului poate fi inițiat de 2/3 din numărul consilierilor aleşi. În cazul Bălţiului e vorba de 23 de consilieri din totalul de 35. Legea mai spune că revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată doar în cazul în care acesta nu respectă, între altele, interesele comunităţii sau nu-şi exercită în mod adecvat atribuţiile. Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să iasă o treime dintre alegători, iar primarul Renato Usatîi poate fi demis doar dacă pentru acest lucru votează mai mulţi alegători decât cei care l-au ales în urmă cu trei ani.

Amintim că Renato Usatîi este cercetat penal în R. Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. El respinge acuzațiile, iar autoritățile ruse refuză să-l extrădeze în Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG