Linkuri accesibilitate

Anne Applebaum: „Holodomorul a fost creat în mod deliberat de Stalin”


Un interviu cu ziarista de la „Washington Post” pe marginea ultimei ei cărți „Războiul lui Stalin împotriva Ucrainei: Foametea roșie”.

Jurnalista Anne Appelbaum, laureată a premiului Pulitzer a publicat recent o carte consacrată marii foamete din Ucraina, dina nii 1932-1933 – intitulată „Foametea Rosie: Războiul lui Stalin impotriva Ucrainei. Potrivit cercetărilor istorice, in jur de patru milioane de ucrainieni au fost omoriți prin înfometare la ordinul lui Stalin. Anne Appelbaum, editorialistă la Washington Post, a acordat un interviu Serviciului rus al postului nostru de radio, jurnalistei Natalia Golițna, care a întrebat-o mai întîi ce anume a provocat Holodomorul?

Anne Applebaum: „Holodomorul a fost creat în mod deliberat de Stalin. Era în 1932, și era începtul foametei din perioada sovietică, care a fost mai amplă. S-a datorat colectivizării forțate și reghiziționării grânelor de la populație. In toamna anului 1932, Stalin s-a decis să folosească această criză și să îi ia ca țintă pe ucrainieni. La vremea aceea - și cartea mea demonstrează asta - au fost luate anumite măsuri tocmai împotriva Ucrainei. Au fost puse pe lista neagră ferme particulare și anume sate și orase, cît și un cordon de securitate în jurul graniței, astfel încit oamenii să nu poată părăsi Ucraina, au fost luate măsuri împotriva culturii și limbii ucrainene. Si toate aceste măsuri au fost luate în același timp. Cred că intenția era să fie omoriți cît mai mulți ucraineni și partidul comunist ucrainean, ca si partidul comunist sovietic, știau ce se întîmplă. Da, pot spune că a fost o foamete provocată intenționat.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Jurnalista de la Washington Post a fost întrebată de ce ar fi vrut Stalin să atace în acest fel Ucraina?

Anne Applebaum
Anne Applebaum

Anne Applebaum: „Lui Stalin îi era frică de o contrarevolutie și îi era frică în mod deosebit de Ucraina. Iși amintea de perioada razboiului civil, cind avut loc o revoltă majoră a țăranilor ucraineni. In 1932, Stalin știa că au existat grupuri înarmate care se opuneau colectivizării. Si mai știa și că la Moscova era multi care nu susțineau colectivizarea și impactul ei. In toamna anului 1932 au fost adoptate niște decrete concepute special împotriva ucrainenilor, unul dintre ele, punea capat unui decret din anii '20, asa numit al ucrainizării, adică cel referitor la cultura si limba ucraineană, adică la identitatea ucraineană. Acum, în 1932, era văzut drept ceva contrarevoluționar și periculos și puterea sovietică hotarîse să îi pună capăt. Lui Stalin îi era frică că asta ar putea să-i dăuneze. Așadar, foametea, măsurile luate împotriva intelectualilor ucraineni, aceste două măsuri combinate, erau menite să îl asigure pe Stalin că nu va fi nici o contrarevoluție venind dinspre Ucraina.”

Si cîți oameni au murit în timpul foametei din Ucraina ?

Anne Applebaum: „In ultimii ani, echipe foarte bune de demografi ucraineni au studiat arhivele și înregistrările nașterilor și deceselor. Si numărul la care au ajuns este de trei milioane nouă sute de mii de morți, aproape patru milioane. Așa numitele morți excesive. Adică, oameni care au murit și care în alte condiții ar fi trebuit să trăiască. Asa că putem spune că în jur de patru milioane de oameni au fost omoriți.

Nu a fost simplu de calculat acest număr datorită sistemului sovietic care a încercat să acopere toate urmele acestei foamete cumplite, și au ajuns chiar să ascundă recensămîntul din 1937, care arăta tocmai un număr mare de morți. Dar, această echipă bună de demografi a venit cu această cifra, care cred că este foarte corectă.”

Au fost multe discuții legate de Holodomor și dacă poate fi considerat un genocid, ce credeti Dumneavoastră, a fost întrebată Anne Applebaum:

Anne Applebaum: Eu il numesc genocid, respecind definiția originală a acestui cuvînt care a fost inventat de Raphael Lemkin, care a fost avocat și care a venit cu acest termen. Cred că este definiția perfectă a ceea ce s-a întimplat în Ucraina. Știu că este dificil sa numim Holodomorul genocid mai ales din cauza legislației internaționale a Convenției ONU asupra genocidului, care a fost creată cu ajutorul Uniunii Sovietice, și care vroia să ascundă foametea din Ucraina ca și alte crime sovietice. Știu ca din punct de vedere legal, al legislației internaționale, este dificil de încadrat Holodomorul ca genocid, dar eu cred că asta a fost... un genocid.”

Spuneați mai înainte că Ucraina, la data Holodomorului era vazută de Stalin ca o amenințare. S-ar putea spune oare că ceva asemănator se întimplă acum cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, că și el a văzut Ucraina ca pe o amenințare. Editorialista de la Washington Post răspunde

Anne Applebaum: „Cred că pentru Putin, Ucraina reprezintă o provocare, cam în același fel în care suveranitatea Ucrainei era o provocare pentru Stalin. Independența Ucrainei reprezinta o provocare pentru Putin, pentru ca Ucraina este pro-europeană, democratică, crede în guvernarea legii și în libertatea de expresie. Toate acestea sunt idealuri, valori care amenință putinismul, pentru ca putinismul este o autocrație oligarhică ce va avea probleme dacă ar exista o libertate de expresie totală, o libertate a presei și domnia legii.”

O Ucraină care a îmbrățișat valorile europene este o provocare autentica pentru Putin. Nu as spune pentru Rusia, pentru că eu cred că cele două țări ar trebui să fie vecini apropiati. Dacă ambele țări ar îmbrățișa aceleași valori, ar putea exista într-adevar schimburi importante între ele și comerț și așa mai departe. Dar sistemul politic al lui Putin se simte provocat de aceste valori și asta explică atît atitudinea lui față de Ucraina cît și invadarea Ucrainei...”

XS
SM
MD
LG