Linkuri accesibilitate

Rebecca Harms: „Opoziția din Moldova este hărțuită”


Rebecca Harms la un protest la Kiev. 17 iunie 2018
Rebecca Harms la un protest la Kiev. 17 iunie 2018

Europarlamentara germană, revenită recent de la Chişinău, constată că recomandările Comisiei Veneția nu sunt respectate.

Situația politică din R. Moldova este extrem de îngrijorătoare și pare să se fi înrăutățit de la anularea, în vară, a rezultatului alegerilor de la Chișinău, afirmă într-un interviu cu Europa Liberă Rebecca Harms, europarlamentar (Germania, Verzi), co-președinta Adunării Parlamentare EURONEST. Ea consideră de neacceptat faptul că „se pune problema ca liderilor opoziției să le fie interzisă participarea în alegeri”.

Interviu cu europarlamentara Rebecca Harms
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link direct


Europa Liberă: Doamnă Harms, ați făcut săptămâna trecut o vizită în R. Moldova, iar asta după ce Parlamentul European a decis sistarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova din cauza degradării situației politice. Ați observat vreo îmbunătățire?

Rebecca Harms: „Am avut la Chișinău întâlniri cu colegul meu Marian Lupu, care este co-președinte al EURONEST, apoi am avut o întâlnire cu viceprim-ministrul Cristina Lesnic, în cadrul căreia am abordat chestiunea transnistreană. M-am mai întâlnit și

Am început să mă îndoiesc că opoziția din R. Moldova va putea să se desfășoare normal și să își apere șansele în această campanie electorală...

cu Maia Sandu, politician de opoziție și care se pregătește pentru campania electorală, pentru alegerile din februarie 2019 care va începe în ianuarie. În urma întâlnirilor, am început să mă îndoiesc că opoziția din R. Moldova va putea să se desfășoare normal și să își apere șansele în această campanie electorală.

Am fost informată că nivelul de hărțuire al partidelor de opoziție a atins niveluri greu de imaginat. Mai ales liderii acestor partide sunt hărțuiți. Am fost uluită să aflu că dl Năstase și dna Maia Sandu sunt acuzați că sunt agenți străini din cauza unei întâlniri pe care au avut-o cu noi, la Bruxelles, în Parlamentul European.”

Europa Liberă: Parlamentul a cerut puterii de la Chișinău să îi redea dlui Năstase mandatul câștigat pe drept, în alegeri. Există vreun semn că acest lucru se va întâmpla?

Rebecca Harms: „Nu m-am întâlnit la Chișinău cu dl Năstase, ci doar cu dna Sandu. Impresia mea este că după anularea rezultatului alegerilor locale din Chișinău, situația nu s-a îmbunătățit. Situația nu arată ca și cum se recunoaște victoria dlui Năstase, ci dimpotrivă, am impresia că dl Năstase și dna Sandu sunt subiectul unei campanii de hărțuire.

Mai mult, se pune problema dacă nu cumva liderilor opoziției nu ar trebui să le fie interzisă participarea în alegeri, ca urmare a unei anchete care a avut loc în Parlamentul moldovean și ai cărei subiect sunt și cei doi. Ca atare, situația se agravează și li se pun bețe în roate liderilor de opoziție pentru a-i forța să nu participe în alegeri.

După anularea alegerilor primăriei Chișinăului am așteptat ca lucrurile să se schimbe în bine...

Am fost informată de ambasadorul UE în Moldova că până și găsirea unor spații de reuniuni a devenit aproape imposibilă pentru opoziția din Moldova. Aceasta înseamnă că sunt obligați să își desfășoare activitățile de campanie afară, în stradă. Toate acestea înseamnă că lucrurile nu se schimbă în bine de la anularea rezultatelor alegerilor pentru primăria Chișinăului.”

Europa Liberă: De ce instrumente dispune UE pentru a aduce lucrurile pe un făgaș normal în Moldova?

Rebecca Harms: „După anularea alegerilor primăriei Chișinăului am așteptat ca lucrurile să se schimbe în bine. Nu este deloc așa. Recomandările Comisiei Veneția privind organizarea alegerilor nu sunt respectate, partidele de opoziție sunt hărțuite, nu sunt respectate, frauda bancară nu este investigată corespunzător, spălarea de bani nu este investigată, iar cei care s-au dovedit a fi parte a uneia dintre cele mai mari scheme de spălare de bani nu sunt judecați și condamnați.

Toate acestea ne-au determinat să oprim asistența macrofinanciară. Noi nu vrem ca cetățenii moldoveni să sufere. Credem că ei merită să fie susținuți de UE. Și mai credem că moldovenii merită să rămânem tari, pe poziție, și să apărăm și pentru ei, statul de drept și democrația în această țară. Guvernul trebuie să își servească cetățenii, să respecte statul de drept, să facă reforme politice profunde și să lupte împotriva corupției”.

XS
SM
MD
LG