Linkuri accesibilitate

De ce în politica autohtonă totul va fi rău


Panou electoral în alegerile din martie 2009
Panou electoral în alegerile din martie 2009

Politica moldovenească e ca o mlaştină care înghite rapid orice intenţie bună.

De ce în politica autohtonă totul va fi rău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Unul dintre cei mai mari monştri pe care i-a născut societatea moldovenească de după 1991 e POLITICA AUTOHTONĂ. Am făcut, la repezeală, o construcţie slută, suficientă sieşi, burduşită cu o sumedenie de flăcăi şmecheri, abili, cinici, făţarnici, puşi pe carieră şi pe căpătuială, pentru care alegătorii sunt pe post de nătăfleţi.

Politica moldovenească e domeniul care a înghiţit sume uriaşe ale contribuabililor şi care a generat prea puţine lucruri bune pentru cetăţeni. De la o vreme contribuabilul moldovean duce în spinare nu numai instituţiile statului, ci şi partidele politice. Am impresia că politica moldovenească e ca o mlaştină care înghite rapid orice intenţie bună. Moralitatea şi bunul-simţ, dacă au mai existat, au fost pulverizate încă în zorii tranziţiei, iar cei care intră în politica de pe malurile Bîcului ştiu că intră pe teritoriul traseismului, ipocriziei şi mişmaşului. Cu corectitudinea la braţ, cu gîndul la nevoile oamenilor, eşti strivit ca o gîză sîcîitoare. Am impresia că nimic nu mai poate schimba această stare deplorabilă a politicii moldoveneşti. Sistemul funcţionează pentru binele său.

Mă uitam la Barometrul Opiniei Publice realizat de Institutul de Politici Publice în noiembrie 2017. La întrebarea „Credeţi că RM e guvernată de voinţa poporului?” 86% dintre intervievaţi au răspuns NU. La întrebarea „Credeţi că alegerile în RM sunt libere şi corecte?” 76% au răspuns NU.

Faptul că politica moldovenească nu se schimbă, că rămîne o zonă fără moralitate, e şi din cauză că oamenii nu mai aşteaptă nimic bun de la ea, că o ignoră şi că o consideră un tărîm al minciunii.

XS
SM
MD
LG