Linkuri accesibilitate

Fiecare vrea să scoată mai mulţi bani din cumpărător. E timpul şi cumpărătorii să influenţeze preţul, să se respecte, să neglijeze preţul ofensator

Eu încă îmi mai amintesc epoca mirifică în care mă tundeam în frizerie cu numai 30 de lei! Şi epoca asta nu e foarte îndepărtată. Parcă ieri mă costa o tunsoare 30 de lei! Apoi, în aceeaşi frizerie, tunsoarea a început să coste 35 de lei, apoi 40, 45, 50. Iar acum costă tocmai 55 de lei. Mîine va costa, în mod cert, 60 de lei!

Am întrebat-o pe frizeriţă de ce a săltat preţul de la 30 la 60 de lei. „Păi, toate în jur se scumpesc…” a înălţat din umeri frizeriţa. Adică preţul tunsorii e legat de scumpirile altor servicii şi produse. Asta încă mai pot să înţeleg. Dar de ce majorarea e mereu de 5 lei nu pot să înţeleg. De ce nu e de 4 sau de 7 lei?

Vreo doi ani în urmă am dus scurta la curăţătorie şi m-a costat 185 de lei. M-am dus deunăzi la aceeaşi curăţătorie, cu aceeaşi scurtă, şi am plătit 250 de lei. Explicaţia e aceeaşi ca şi la frizerie: toate în jur se scumpesc…

Iese iată ce: scumpirea nu e generată de o cauză internă, ci de creşterea preţurilor din alte domenii. Admit că e posibil aşa ceva. Dar cum anume s-a ajuns de la preţul de 185 de lei la cel de 250 de lei nu por să înţeleg.

Am o bănuială încă din zorii tranziţiei, de pe vremea cînd nişte bătrînele îmi vindeau seminţe de floarea soarelui la preţuri foarte diferite. Aici scumpirea nu prea are de-a face cu starea de fapt a lucrurilor. Fiecare e cu scumpirea lui. Fiecare vrea să scoată mai mulţi bani din cumpărător. E timpul şi cumpărătorii să influenţeze preţul, să se respecte, să neglijeze preţul ofensator. Abia atunci cînd cumpărătorii vor reacţiona adecvat, vom avea o economie de piaţă normală.

XS
SM
MD
LG