Linkuri accesibilitate

Omul de afaceri onest faţă cu bogăţia funcţionarului


Pe o plajă din Antalya

Cum e posibil ca nişte cinovnici, fără afaceri, cu salarii mai mici, să aibă averi mai mari decît el, omul de afaceri?

Să luăm, stimaţi ascultători, aşa un caz. Un om reuşeşte să facă o afacere în neguroşii ani ’90. Ia credite, deschide locuri de muncă, plăteşte mereu impozite, căci nu vrea să aibă probleme cu Fiscul, şi reuşeşte să-şi menţină afacerea pînă-n zilele noastre. E vorba de un om de afaceri onest, care reuşeşte să reziste fără krîşă, doar pentru că plăteşte toate impozitele şi nu se bagă în politică. E un mic miracol, dar asemenea oameni mai există.

Şi pentru că e talentat şi munceşte toată ziulica, omul de afaceri onest reuşeşte să-şi construiască o casă şi să plece verile în Antalya. El reuşeşte să le dea salarii angajaţilor. Deci îşi face un nivel de viaţă satisfăcător.

Ce observă însă de la o vreme omul nostru de afaceri onest? Păi, o chestie foarte ciudată şi inexplicabilă. El observă că mulţi funcţionari, cu salarii mai mici, au nişte castele faraonice mult mai impozante decît casa sa. El observă că unii politicieni şi funcţionari, cu salarii mai mici, se odihnesc verile nu în Antalya, ci pe Coasta de Azur. Păi, cum e posibil aşa ceva? Cum e posibil ca nişte cinovnici, fără afaceri, cu salarii mai mici, să aibă averi mai mari decît el, omul de afaceri? „Ce ţară e asta?” se întreabă descumpănit omul de afaceri.

Cum e posibil ca unor judecători să li se calculeze pensia cu 75% din salariu, pe cînd lui, omului de afaceri, care a creat locuri de muncă, care a plătit mereu impozite, să i se calculeze pensia cu 40% din salariu? „Unde e dreptatea? Ce ţară e asta?” se întreabă omul de afaceri onest.

Noi ştim foarte bine ce ţară e asta, ce stat a fost construit aici în zorii tranziţiei. Un stat făcut pentru profitul unor şmecheri. Cam asta e situaţiunea!

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG