Linkuri accesibilitate

Tatuirovki; Iubesc Moldova; Moldoveni, deci Români…


Dacă ar fi la fel de multe graffiti ca în Praga, ar fi  jale mare. Nu am mai scăpa niciodată de ele.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct


Există probleme şi în capitalele Uniunii Europene, nu doar în Chişinăul înghiţit de tranziţie. Bunăoară, în Praga, o mare problemă e murdărirea pereţilor blocurilor de locuinţe cu tot felul de desene şi inscripţii bizare. Există nişte tineri - debusolaţi sau dornici să se afirme cu mijloace facile - care desenează cu rîvnă pe pereţi. Locatarii încearcă să se debaraseze de inscripţiile şi desenele acelea, îşi vopsesc pereţii, dar ele reapar implacabil. Tinerii aceia pot să apară şi în dricul nopţii şi să împestriţeze peretele blocului cu tot soiul de aiureli.

Nu pot să înţeleg de ce poliţia cehă nu-i prinde şi nu le aplică amenzi. Deşi cine va sta la pîndă toată noaptea să-i prindă? Aşa că tinerii „pictori” din Praga îşi văd de treabă.

Dar şi mai mult mă miră altceva. Cum de în Chişinăul devorat de tranziţie, un oraş murdar, cu trotuare invadate de chiştoace, acest fenomen – desenatul pe pereţii blocurilor – nu a luat amploare? Sunt pur şi simplu contrariat. Păi, nu avem şi noi tineri debusolaţi? Avem cîtă frunză şi iarbă. Şi de ce nu murdăresc şi aceştia, ca şi cei din Praga, pereţii blocurilor. Nu am un răspuns.

Nu-i vorbă, mai apar şi pe pereţii autohtoni nişte inscripţii. De pildă, Tatuirovki, Iubesc Moldova, Moldoveni – deci Români. Dar ele sunt atît de puţine. Dacă ar fi la fel de multe ca în Praga, ar fi jale mare. Nu am mai scăpa niciodată de ele. Aşa că să le mulţumim tinerilor noştri că ne cruţă măcar în această privinţă!

XS
SM
MD
LG