Linkuri accesibilitate

O nouă preocupare a statului: integritatea deputaţilor


Dar cum rămîne cu deputaţii de pînă acum? Păi, ne facem că plouă şi ne ocupăm numai de cei care stau să vină?

O nouă preocupare a statului: integritatea deputaţilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

O inovaţie a apărut la orizont, aceea că viitorii candidaţi la funcţia de deputaţi vor trebuie să prezinte nişte caziere de integritate pentru a demonstra că nu sunt în conflict cu legea şi că şi-au declarat averile. Ce facem? Ne bucurăm? Ţopăim plini de entuziasm? Vine în sfîrşit era corectitudinii şi onestităţii?

Fireşte, trebuie să rămînem calmi. Anii tranziţiei interminabile ne-au învăţat că toate găselniţele conducătorilor şi cinovnicilor autohtoni trebuie privite cu multă circumspecţie. Şi această ultimă găselniţă ridică serioase semne de întrebare. Într-o emisiune a EL s-a auzit deja vocea unui expert care vede în această găselniţă un mijloc de presiune asupra concurenţilor incomozi.

Eu însă iată ce vreau să spun. Dar cum rămîne cu deputaţii de pînă acum? Printre ei, am impresia, au fost nişte personaje cu probleme, cu venituri dubioase. Păi, ne facem că plouă şi ne ocupăm numai de cei care stau să vină? Dar actualii deputaţi sunt toţi de o probitate ireproşabilă? Ei nu vor să ne prezinte caziere de integritate? Eu aş zice că toţi aceşti deputaţi de la 1991 încoace ar trebui să ne arate caziere de integritate.

Şi-apoi cine eliberează documentele acestea? Autoritatea Naţională de Integritate? Păi, ar trebui să fim siguri mai întîi că în această instituţie e totul OK. Să ne prezinte mai întîi caziere de integritate membrii ANI înşişi, ca să ştim că verdictele lor nu pot fi puse la îndoială.

De fapt, dacă mă gîndesc mai bine, cam toată maşinăria statală moldovenească ar trebui să prezinte un cazier de integritate, unul eliberat de o instanţă străină şi imparţială. Abia atunci am putea să avem încredere în instituţiile statului creat cu surle în 1991, care, să fim sinceri, roade mari nu au adus.

XS
SM
MD
LG