Linkuri accesibilitate

Regele trotuarelor – chiştocul!


O jumătate de ţară aruncă mucuri de ţigară pe trotuare şi străzi...

Un Lexus se opreşte la un semafor. Un bărbat puternic scoate o mînă musculoasă cu o ţigară pe geamul automobilului. Fumează. Apoi aruncă mucul de ţigară pe stradă şi Lexusul demarează în trombă.

Un pensionar cocîrjat fumează la o staţie de troleibuz. Cînd vine troleul, aruncă mucul de ţigară sub roţile troleului şi urcă.

Nişte tineri fumează lîngă Colegiul de Transporturi. În jurul lor e un ocean de chiştoace şi scuipături.

Un omulean aruncă un chiştoc pe bulevardul Ştefan cel Mare din geamul unui bloc de locuinţe.

Văd asemenea episoade aproape în fiecare zi. Oameni, cetăţeni ai Republicii Moldova, care aruncă mucurile de ţigară cu nonşalanţă pe străzi şi pe trotuare. Aruncă cu tupeu chiştoace tineri şi bătrîni, femei şi bărbaţi, oameni de toate etniile şi orientările politice, oameni cu diferite meserii. În fond, o jumătate de ţară aruncă mucuri de ţigară pe trotuare şi străzi.

Mulţi dintre aceşti aruncători de chiştoace sînt nemulţumiţi de situaţia din RM. Ei nu văd nici o legătură între gestul lor stupid şi degringolada din republică. Însă eu văd. Eu cred că legătura e evidentă, puternică, firească. Eu cred că în cazul în care aceşti indivizi ar înceta, ca la comandă, să mai arunce chiştoace pe străzi, lucrurile în ţară ar lua o turnură frumoasă. Poate sînt naiv, dar asta cred.

Şi mai e ceva. Faptul că miile de cetăţeni aruncă mucuri de ţigară pe străzi e doar un aspect al problemei. Celălalt aspect este că nimeni nu e deranjat de comportamentul lor reprobabil. Iată de ce vom învinge. Şi vom construi o ţară minunată! În anul 2300 sau poate 2400.

XS
SM
MD
LG