Linkuri accesibilitate

Confesiunile lui Petru Lucinschi


La o întîlnire la Chișinău cu președintele Vladimir Putin...
La o întîlnire la Chișinău cu președintele Vladimir Putin...

Mă aşteptam ca Petru Lucinschi să formuleze măcar cu jumătate de gură un regret legat de activitatea sa comunistă sovietică. N-am găsit nici un regret.

Un interviu-fluviu cu Petru Lucinschi a publicat vineri ziarul Timpul. Petru Lucinschi a fost unul dintre conducătorii Moldovei Sovietice şi apoi a devenit preşedinte al Moldovei Independente. Probabil, dacă nu era lider comunist sovietic, nu devenea nici preşedinte al Moldovei în 1996, dar asta e presupunerea mea.

Confesiunile lui Petru Lucinschi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Mărturisesc din capul locului că interviul cu pricina m-a decepţionat profund. Am avut impresia că lectura a fost pentru mine o pierdere de timp. Petru Lucinschi are o părere foarte bună despre sine. Şi pesemne vrea ca şi cititorii să fie încîntaţi de bunătatea sa. Fostul preşedinte spune că nu a făcut rău nimănui. „Cred că ar trebui să fim mai buni şi să încercăm să scăpăm de ura aceasta care persistă în societate”. Mă aşteptam ca domnul Lucinschi să spună că această ură din societate e şi rodul activităţii politicienilor şmecheri, făţarnici şi corupţi. N-am găsit însă acest gînd.

Vorbind despre activitatea sa comsomolistă şi comunistă sovietică, Petru Lucinschi mărturiseşte: „mereu mă conduceam după principiul – indiferent de situaţie, trebuie să rămîi om”. Despre perioada în care a fost preşedinte de ţară, Petru Lucinschi spune că a fost una grea, dar în care a făcut lucruri de care e mîndru. Mai spune Petru Lucinschi că există aici nişte oameni răi care sînt obsedaţi să-i păteze imaginea. În concluzie, interviul asta ne spune: protagonistul e un om bun, doar că oamenii din jur şi circumstanţele lasă deseori de dorit.

Eu mă aşteptam ca Petru Lucinschi să formuleze măcar cu jumătate de gură un regret legat de activitatea sa comunistă sovietică. Mă aşteptam să aud o părere de rău în legătură cu carierea sa de partid sovietică. N-am găsit nici un regret. Nici un soi de mea culpa nu există în acest interviu. Omul e bun, nu a greşit că a fost conducător sovietic comunist şi a făcut numai lucruri bune. Comentariile sînt de prisos.

În final, un amănunt. Ori de cîte ori îl văd pe Petru Lucinschi, îmi amintesc de o fotografie dintr-un manual al epocii sovietice: anul 1974, Chişinău, la o tribună vorbeşte Leonid Ilici Brejnev, mai în spate se vede Ivan Bodiul, iar îndărătul lui Bodiul - mai mulţi lideri comunişti, unul dintre care e Petru Lucinschi.

XS
SM
MD
LG