Linkuri accesibilitate

Moldoveanul între mîncare şi învăţămînt


Pentru noi încălţămintea contează mai mult decît sănătatea? Ţigara e mai importantă decît cartea!

M-am uitat şi eu peste informaţia recentă a Biroului Naţional de Statistică, cea privind veniturile şi cheltuielile moldovenilor în primele trei luni ale anului 2017. Am zis „m-am uitat”, dar, de fapt, am boldit ochii, stimaţi ascultători.

Moldoveanul între mîncare şi învăţămînt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Fireşte, mă aşteptam ca tocmai 44% din consumul total să le revină produselor alimentare. Mîncarea contează pretutindeni, darămite în RM. Mă aşteptam ca pentru întreţinerea locuinţei moldoveanul să cheltuiască aproape 19% din venit. Sînt însă cîteva lucruri care m-au cam descumpănit. Primul e acela că moldovenii au cheltuit pentru încălţăminte şi îmbrăcăminte 9,7% din venituri, pe cînd pentru sănătate şi îngrijire medicală doar 6,3%. Iese că pentru noi încălţămintea contează mai mult decît sănătatea. Şi de ce ne-ar mai mira în acest caz că stăm prost cu longevitatea, că murim prematur?

Un alt amănunt care mi s-a părut ciudat e acesta. Pentru alcool şi tutun moldovenii au cheltuit 1,4%, iar pentru învăţămînt numai 0,7%. Învăţămîntul ne interesează mai puţin decît sticla cu bere. Ce să spun? Dacă măcar am citi mai mult, dacă am avea măcar numărul de cititori din Ungaria sau Cehia. Dar asta e de domeniul ficţiunii, fireşte.

E vorba de priorităţile noastre. Aceste priorităţi, cred, au avut un rol important în permanentizarea dezastrului social-politic din ultimii 26 de ani. Nu numai politicienii corupţi şi nesăţioşi sunt de vină. De vină sunt şi priorităţile cetăţenilor. Ţigara e mai importantă decît cartea! Comentariile sunt de prisos.

XS
SM
MD
LG