Linkuri accesibilitate

Chestii aparent insignifiante


Timbre din Serbia, nu și Muntenegru...
Timbre din Serbia, nu și Muntenegru...

Despre lucrurile dezarticulate ce impregnează cotidianul nostru şi-l otrăvesc în aceeaşi măsură ca şi acelea evident urîte.

Vorbim foarte mult despre lucrurile grave, lucrurile care sar în ochi şi ne complică viaţa de zi cu zi. Dar există şi lucruri aparent insignifiante, mai puţin vizibile şi nu foarte supărătoare, care, la fel, ne complică existenţa. Pentru că aceste lucruri sînt în aparenţă lipsite de importanţă, noi le cam neglijăm. Şi asta nu e bine. Ele, lucrurile dezarticulate şi aparent insignifiante, impregnează cotidianul nostru şi-l otrăvesc în aceeaşi măsură ca şi acelea evident urîte.

Chestii aparent insignifiante
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Vasăzică, m-am dus eu la Poşta Centrală din Chişinău ca să trimit un colet în Serbia. Fata de la ghişeu s-a boldit o vreme pe monitorul computerului, apoi m-a întrebat: „Adică vreţi să trimiteţi în Bosnia?”

„Nu în Bosnia, ci în Serbia, în Belgrad!” am precizat eu.

„Nu avem aşa ceva în computer…”, a înălţat din umeri fata şi s-a dus să-i întrebe pe şefi. S-a întors peste zece minute cu misterul dezlegat şi mi-a explicat că în computerul lor e „Serbia şi Muntenegru”.

„Dar ţările astea s-au separat…” am spus.

„La noi ele sînt împreună…”

E un fleac, veţi spune şi veţi avea în mare măsură dreptate. Ce contează că un stat inexistent mai figurează în listele Poştei din Moldova? În fond, nu e o dramă. Atîta doar că asemenea mici disfuncţionalităţi sînt cîtă frunză şi iarbă. Lucruri simple nu sînt bine puse la punct, deşi nu e nevoie de un mare efort pentru a le aranja.

La fel, nu e o mare dramă că blocul meu de locuinţe, dat în folosinţă acum doi ani şi jumătate, nu figurează în hărţile taximetriştilor din Chişinău. Pe de altă parte, dacă există, de ce nu ar fi băgat totuşi în aceste hărţi, ca taximetriştii să nu bîjbîie prin cartier?

Convingerea mea e că anume lucrurile mici, aparent insignifiante, generează în cele din urmă problemele mari. Pe noi nu ne interesează detaliile, noi ne preocupăm de chestii mari şi… dăm cu bîta-n baltă!

XS
SM
MD
LG